100 insan mı 1 goril mi yener tartışmasında nihai cevap

100 insan mı 1 goril mi yener tartışmasında nihai cevap - Resim: 1

100 insan mı 1 goril mi yener tartışmasında nihai cevap

Son günlerde yine tuhaf bir soru Reddit’ten Tiktok’a, Instagram’dan X’e hatta pek çok ünlü medya kuruluşuna kadar pek çok platformda tartışılıyor: 100 sıradan insan ile bir yetişkin erkek goril karşı karşıya gelirse kim kazanır? Uzmanlardansa nihai bir cevap var…

X’deki bir kullanıcı 24 Nisan’daki gönderisiyle tartışmayı yeniden başlattı. 300 milyondan fazla gösterim alan mesajında “Yüz adamın bir gorili yenebileceğini ancak herkesin kendisini adaması gerektiğini” savundu. Konu bir anda sosyal medyayı sarstı, hakkında podcast yayınları bile yapıldı.

X’te yaklaşık 32.5 milyon takipçisi olan YouTube yıldızı MrBeast de “Bunu test etmek için 100 adama ihtiyacım var, gönüllü var mı?” diye yazdı, Paylaşımına “100 Adam vs Bir Goril” başlığını düştü. Milyarder teknoloji yöneticisi Elon Musk, yanıt verenler arasındaydı ve “Tabii, en kötü ne olabilir ki?” diye yazdı.

Günler içinde soru, TikTok’tan Facebook’a ve Reddit’e kadar farklı platformlara ulaşarak sosyal medyayı etkisi altına aldı. Bu varsayımsal ve tuhaf soru için kimileri insanların bir zamanlar mamut avladığını ve bu yüzden açıkça kazanacağını savunuyor. Diğerleri, gümüş sırtlı bir gorilin yaklaşık 1.000 kg kaldırabileceğini ve yetişkin bir adamı kolayca fırlatabileceğini belirtiyor.

SOSYAL MEDYADAN GELENEKSEL MEDYAYA SIÇRADI

Polemik bununla da sınırlı kalmadı. CNN’den CNBC’ye, Independent’tan Guardian’a ünlü medya kuruluşları da bu tartışmayı gündemine aldı, videolar hazırladı, uzmanlarla konuştu.

Örneğin Conversation, konuya ilişkin Southern Croos Üniversitesi’nden Jeokronoloji ve Jeokimya Profesörü Renaud Joannes-Boyau’dan makale almış. Boyau, konuyu evrim açısından değerlendirmiş ve sonra şu yorumu yapmış:

“Bire bir bir dövüşte, goril tek eliyle “insan ezmesi” yapabilir. Ham güç ve çıplak eller söz konusu olduğunda ortada bir rekabet yoktur”.

Ancak Boyau, insanların fiziksel güç değil de kurnazlık, hile gibi yollarla üstün geldiğini vurgulayarak “Evrimsel başarımıza bakılırsa, insanlar birçok savaşı kaybedebilir ama nihayetinde mücadeleyi kazanırdı. Dağ gorilleri 1980’lerde bizim “yardımımız” olmadan yok olmanın eşiğine gelmezdi. Türümüz tüm kıtalara, her türlü araziye ve iklime yayılmış durumda. Ekosistemleri yeniden şekillendirdik, Ay’a ayak bastık ve ileri teknolojiler geliştirdik. Ancak goriller farklı bir başarı öyküsüdür; çevreleriyle uyum içinde, fiziksel zarafetle ve sessiz bir güçle var olmuşlardır” diyor.

KAYNAK : www.chip.com.tr

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder