Dağcıların milyonluk hazine keşfi! Osmanlı’dan 600 altın sikke ve sır dolu kutular bulundu!
Dağcılar, Osmanlı’dan Fransa’ya uzanan 600 altın sikke ve gizemli eşyalarla dolu iki kutu buldu. Krkonoše Dağları’nda keşif yapan dağcıların keşfinin ayrıntılarını arkeologlar araştırıyor.
Çekya’nın kuzeydoğusundaki Krkonoše Dağları’nda keşif yapan bir grup dağcı, tahmini değeri 13 milyon TL (340 bin euro) olan 600 altın sikke buldu. Buldukları hazineyi Doğu Bohemya Müzesi’ne teslim eden dağcılar, büyük bir tarihi mirasın gün yüzüne çıkmasına vesile oldu.
İki Ayrı Kutu, Yüzlerce Sikke ve Tarihi Eşyalar
Artnet’in haberine göre olay, Şubat ayında meydana geldi. Dağcılar, büyük bir otlak alanda gezinirken alüminyumdan yapılmış bir kutuya rastladı. Kutuyu açtıklarında, siyah bir kumaşa sarılmış ve 11 desteye ayrılmış 600 altın sikke buldular. Kısa süre sonra aynı bölgede ikinci bir kutu daha ortaya çıktı. Bu kez demirden yapılmış olan bu kutunun içinde ise 16 tütün tabakası, 10 bilezik, bir tarak ve bir zincir yer alıyordu. Eşyaların, henüz tam olarak tanımlanamayan sarımtırak bir metalden üretildiği belirtildi.
Her iki kutu toplamda altı kilo ağırlığındaydı ve daha sonra inceleme yapılmak üzere Doğu Bohemya Müzesi’ne teslim edildi.
Geniş Coğrafyadan Toplanmış Sikkeler

Sikke koleksiyonu, yalnızca miktarıyla değil, kapsadığı coğrafyayla da dikkat çekiyor. Fransa, Belçika, İtalya, Romanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait sikkeler, bu hazinenin uluslararası bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. İlginç bir şekilde koleksiyonda Almanya ve Çekoslovakya’ya ait sikke bulunmaması, arkeologlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Avusturya-Macaristan Sikkeleri Mercek Altında
Koleksiyondaki en dikkat çekici detaylardan biri Avusturya-Macaristan sikkeleri oldu. Uzmanlara göre bu sikkelerin bir kısmı, 1921 yılında Yugoslavya’nın bugünkü Sırbistan ve Bosna-Hersek bölgelerinde yeniden basılmış olabilir. Bu da sikkelerin, o dönemde Çek topraklarında değil, Balkanlar’da bulunduğuna işaret ediyor.
Doğu Bohemya Müzesi’nin sikke uzmanı Vojtěch Brádle, bu hazinenin en az 100 yıldır toprağın altında olduğunu belirtti. Brádle, “1921 yılında bu sikkeler burada değildi, o dönem Balkanlar’da olmaları muhtemel” dedi.
Hazine Neden Gizlendi?

Uzmanlar, 20’nci yüzyılın ilk yarısında Çekoslovakya’da yaşayan birinin böyle büyük bir hazineyi neden saklamış olabileceğine dair birkaç olasılık üzerinde duruyor:
-
İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması,
-
Savaş döneminde Yahudi ve Çek halklarının zorla yerinden edilmesi,
-
Savaş sonrasında Almanların sınır dışı edilmesi,
-
Ve 1953’te Sovyetler Birliği’nin dayattığı para reformu.
Müzenin baş arkeoloğu Miroslav Novak, bu koşulların bir araya gelmesinin, bir kişinin değerli varlıklarını korumak için toprağa gömmesine yol açmış olabileceğini belirtiyor.
Fotoğraflar: Doğu Bohemya Müzesi
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder