TikTok, kullanıcıların sabit fotoğraflarını kısa ve dinamik videolara dönüştürebileceği yeni bir özellik tanıttı: AI Alive. Bu özellik, TikTok Hikayeleri’nin içine entegre edilmiş durumda. Yapay zeka destekli bu sistem, kullanıcıların hareketsiz görsellerini canlandırmalarını sağlıyor ve “görüntüden videoya” dönüşüm teknolojileri arasında yer alıyor.

Benzer bir uygulama, yakın zamanda Character.AI tarafından piyasaya sürülen AvatarFX adlı araçla karşımıza çıkmıştı. Her iki platform da kullanıcıların bir görsel yükleyerek yapay zeka sayesinde bu görüntüyü hareketlendirmesine olanak tanıyor.

Görsel Hikaye Anlatımında Yeni Dönem

AI Alive’ın temel amacı, görsel içerik üretimini daha canlı ve kolay hale getirmek. Kullanıcılar, TikTok Hikaye Kamerası’nı kullanarak Hikaye Albümlerinden bir fotoğraf seçiyor. Daha sonra AI Alive simgesine dokunarak bu fotoğrafın hareketlendirilmesini sağlayabiliyorlar.

TikTok, örneğin bir gün batımı fotoğrafının, gökyüzünün yavaşça renk değiştirmesiyle bir video sahnesine dönüşebileceğini veya bir grup fotoğrafının canlandırılarak yaşayan bir anı hissi yaratılabileceğini belirtiyor. Bu özelliğin, kullanıcılara daha yaratıcı hikayeler oluşturma imkânı sunduğu vurgulanıyor.

TikTok’un bu konudaki yaklaşımı şöyle özetleniyor:

“Yaratıcılık, TikTok’ta bir milyardan fazla kişi için ilham kaynağı, neşe ve daha derin bağlar anlamına geliyor. Bu nedenle herkesin yaratıcılığını kullanabilmesi için yeni araçlar geliştirmeye tutkuluyuz.”

Güvenlik ve Şeffaflık Ön Planda

AI Alive’ın yanlış kullanımını engellemek için TikTok, yüklenen görseller ve oluşturulan videolar üzerinde bir denetim süreci uyguluyor. Video, Hikaye olarak paylaşılmadan önce otomatik kontrollerden geçiyor ve güvenlik açısından değerlendiriliyor.

Topluluk kurallarının ihlal edildiği durumlarda, kullanıcılar bu içerikleri bildirme hakkına da sahip. Ayrıca, TikTok bu özelliğin kötüye kullanılmaması adına AI Alive ile oluşturulan tüm içeriklerin açıkça yapay zeka ürünü olduğunu belirten etiketlerle sunulmasını sağlıyor.

Bu şeffaflık çabası, C2PA meta verileri sayesinde destekleniyor. Böylece videolar platform dışına indirilip paylaşılsa bile yapay zeka tarafından üretildikleri anlaşılabiliyor.