Yüksek protein diyetiyle ilgili uyardılar! Bu hastalığa sebep olabilir
KAYNAK: Teknolojioku
Yeni bir araştırma, özellikle
günlük kalorinin %22’sinden fazlasının protein
kaynaklı olduğu yüksek proteinli diyetlerin, arterlerin sertleşmesi
yani ateroskleroz gelişimine katkıda bulunabileceğini ve bunun da
kalp sağlığı sorunlarına yol açabileceğini uyarıyor.
Protein diyetleri ile
ilgili uyarı
Pittsburgh Üniversitesi’nden
araştırmacılar, hem hayvanlar hem de küçük ölçekli insan
deneylerinde, fazla proteinin, özellikle et ve yumurta gibi
hayvansal kaynaklarda bulunan lösin amino asidinin, arterlerde plak
oluşumunda rol oynayan önemli bağışıklık hücreleri olan
makrofajlarda mTOR sinyalini tetiklediğini keşfettiler.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Babak
Razani, Çarşamba günü Nature
Metabolism dergisinde yayımlanan çalışmada, “Yaklaşık %22
kalori oranında protein içeren öğünler, proteinin ve lösinin riski
artırdığı eşik değer” dedi. Ancak tüm uzmanlar aynı görüşte değil.
Razani’nin ekibi 2020’de yaptığı bir çalışmada yüksek proteinli
diyetlerin kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı sonucuna
varmıştı.
Buna karşın, 2023’te yapılan
daha büyük kapsamlı bir insan çalışması, yüksek ve standart
proteinli diyetler arasında kardiyovasküler sonuçlar açısından
istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını buldu.
Araştırmada yer almayan
kardiyolog Dr. Stephen Tang, çalışmanın sonuç çıkaracak kadar büyük
olmadığını iddia etti. Yine de, kalp uzmanlarının giderek daha
fazla bitki ağırlıklı diyetleri tercih ettiğine dair artan
işaretlere dikkat çektiğini kabul ediyor.
Tang, Medical News Today’e
verdiği röportajda, “Ben kişisel olarak herhangi bir değişiklik
yapmazdım,” dedi. “Ancak bu çalışma, yüksek proteinli diyetlerin
doğru yol olmadığını gösteren ek kanıtlar sunuyor. Kardiyologlar
genellikle kolesterol ve yüksek tansiyona odaklanır, proteine
değil. Bu çalışma, bitki bazlı diyetlerin kalp sağlığı için faydalı
olduğunu doğruluyor.”
Yorum gönder