Glüten sandığımız kadar kötü olmayabilir
ABD’deki bir araştırma, pek çok kişinin mide sorunları için gluteni suçladığını ama bu önyargının yanlış olabileceğini ortaya koyuyor.
Çoğumuz için glüten, her türlü mide – bağırsak sorununa yol açabilen bir beslenme düşmanıdır. Ancak yeni bir araştırma, insanların bazen glüteni irritabl bağırsak sendromu semptomlarını tetiklemekle suçlamasının yanlış olabileceğini gösteriyor.
Kanada’daki McMaster Üniversitesi’ndeki bilim insanları, IBS hastaları üzerinde küçük çaplı, rastgele bir çalışma yürüttüler. Çalışmada, insanların glüten veya buğday içeren yiyecekler yedikten sonra, bu içerikleri içermeyen yiyecekler yedikten sonra olduğu kadar sık hastalandıkları görüldü. Yani sorunu kaynağı glüten olmayabilir.
Çalışma, katılımcıların önemli bir yüzdesinin glütensiz veya buğday barları yedikten sonra IBS semptomlarında kötüleşme yaşadığını ve glütenli ve glütensiz barların benzer etkiler yarattığını gösterdi.
Kesin konuşmak için çok erken
Bulgular çok küçük bir örneklem büyüklüğüne dayandığından, glütene bağlı IBS’li genel popülasyona uygulanıp uygulanmayacağı henüz kesin değil. Ayrıca, elbette, glütene karşı intoleransın, özellikle de çölyak hastalığının neden olduğu sindirim sorunları da biliniyor ancak şimdi glüten hakkında her şeyi tam olarak bilmediğimiz şüphesi ortaya çıktı ve yakında glüten araştırmalarında daha fazla yoğunluk yaşanabilir. Belki de glütenin bilmediğimiz başka etkilerini keşfederiz.
KAYNAK : www.chip.com.tr
			


Yorum gönder