Apple, WWDC 2025 öncesinde çok sayıda yeni iOS 19 özelliğini duyurdu
Apple’ın, yeni ürünlerini geliştirici ekosistemine tanıtacağı WWDC 2025 etkinliği bir ay içinde gerçekleşecek ve bu etkinlikte iOS 19’un detayları ortaya çıkacak. Ama şirket şimdiden, yirmiye yakın yeniliği resmi olarak duyurdu. Peki, nedir bu yenilikler?
iPhone kullanıcıları iOS 19’u heyecanla bekliyor. Apple da yeni işletim sistemini, muhtemelen bir aydan kısa süre içinde medyaya tanıtacak.
Ancak şimdiden Apple, iOS 19’a eklenecek birçok erişilebilirlik özelliğini bir basın bülteniyle açıkladı. Şirket bu işlevlerin yalnızca “bu yıl içinde” geleceğini belirtse de, bu özelliklerin iOS 19 güncellemesinin bir parçası olacağı kesinleşti.
Apple’ın büyük erişilebilirlik duyurularını WWDC açılış etkinliğinden önce yapması yeni bir durum değil. Şirket son birkaç yıldır bu geleneği sürdürüyor. Apple, yeni açıklamasıyla birlikte, Apple iOS 19’un Erişilebilirlik Etiketleri, Mac için yeni Büyüteç uygulaması, yeni bir Braille erişim deneyimi ve daha fazlasını sunacağını duyurdu.
Apple CEO’su Tim Cook, “Erişilebilirlik, Apple’ın DNA’sının bir parçası” dedi ve ekledi: “Teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmak hepimiz için bir öncelik ve bu yıl paylaştığımız yeniliklerle gurur duyuyoruz. Bu araçlar insanların hayati bilgilere ulaşmasına, çevresini keşfetmesine ve sevdikleri şeyleri yapmasına yardımcı oluyor.”
İşte Apple’ın açıkladığı, iOS 19’a gelecek erişilebilirlik odaklı öne çıkan özellikler…
Erişilebilirlik Etiketleri
Uygulama mağazasındaki ürün sayfalarına yeni bir bölüm ekleniyor. Bu bölümde, uygulamaların erişilebilirlik özellikleri vurgulanacak. VoiceOver, Sesle Denetim, Daha Büyük Metin, Yeterli Kontrast, Azaltılmış Hareket, altyazılar ve daha fazlası bu etiketlerde yer alacak. Bu özellik, tüm dünyadaki App Store’larda etkin olacak.
Mac için Büyüteç (Magnifier) Uygulaması
Kullanıcının kamerasını kullanarak çevresindeki nesneleri, örneğin bir ekranı ya da beyaz tahtayı yakınlaştırmasına olanak tanıyor. Uygulama, iPhone kamerası ve USB kameralarla uyumlu çalışacak. Parlaklık, kontrast, renk filtreleri ve perspektif gibi görüntü ayarları kişiselleştirilebilir olacak. Görüntüler kaydedilip daha sonra gruplanabilecek.

Yeni Braille Deneyimi
iPhone, iPad, Mac ve Vision Pro, Apple ekosistemi içinde tam donanımlı braille not alma cihazlarına dönüşecek. Görme engelli kullanıcılar Braille Ekran Girişi veya bağlı braille cihazlarıyla uygulamaları doğrudan açabilecek.
Erişilebilirlik Okuyucusu (Accessibility Reader)
Geniş bir yelpazede engelleri olan kullanıcılar için metinleri okunabilir hale getiren sistem genelinde bir okuma modu… Kullanıcılar metni özelleştirebilecek ve okumak istedikleri içeriğe odaklanabilecek.
Apple Watch için Canlı Altyazılar
İşitme engelli ya da işitme güçlüğü çeken kullanıcılar, Apple Watch üzerinden Canlı Dinleme oturumlarını başlatıp durdurabilecek ve geriye sarabilecek. Bu özellik, toplantı veya derste, altyazı kontrolü sağlayacak.
Apple Vision Pro ile Geliştirilmiş Görüntüleme
Görme engelli veya az gören kullanıcılar için Vision Pro, gelişmiş kamera sistemiyle çevreyi büyütebilecek, VoiceOver ile canlı tanımlama yapabilecek, nesne bulabilecek, belgeleri okuyabilecek.
Dikkat çeken diğer özellikler…
- Arka Plan Sesleri: EQ ayarları, otomatik durdurma zamanlayıcısı ve Kestirmeler (Shortcuts) desteği.
- Kişisel Ses (Personal Voice): Artık yalnızca 10 cümleyle 1 dakika içinde doğal ses oluşturulabiliyor. Meksika İspanyolcası desteği.
- Araç Hareket İpuçları (Vehicle Motion Cues): Mac’e genişletildi, animasyonlu ekran noktaları daha fazla özelleştirilebilir hale geldi.
- Göz Takibi (Eye Tracking): Bekleme süresi (dwell), QuickPath desteği ve daha az adımla yazma kolaylaştı.
- Baş Takibi (Head Tracking): iPhone ve iPad’in baş hareketleriyle kontrol edilmesini sağlıyor.
- Anahtarla Denetim (Switch Control): Beyin-Bilgisayar Arayüzleri (BCI) desteğiyle fiziksel hareket olmadan cihaz kontrolü mümkün.
- Yardımcı Erişim (Assistive Access): Apple TV için sadeleştirilmiş arayüz ve geliştiricilere özel API araçları sunuldu.
- Müzik Dokunuşları (Music Haptics): Titreşim geri bildirimi, şarkının tamamı veya yalnızca vokal kısmı için özelleştirilebilir.
- Ses Tanıma: Ad Tanıma özelliği eklendi, kullanıcı ismi söylendiğinde bildirim gönderiliyor.
- Sesle Denetim: Xcode’da programlama modu, cihazlar arasında sözlük senkronizasyonu ve yeni diller (Korece, Arapça, Rusça) desteği geldi.
- Canlı Altyazılar: Yeni diller eklendi: İngilizce (Hindistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Singapur), Mandarin, Kantonca, İspanyolca, Fransızca, Japonca, Almanca ve Korece.
- CarPlay: Büyük metin desteği ve ses tanımada iyileştirmeler (ör. ağlayan bebek, korna, siren sesleri).
- Erişilebilirlik Ayarlarını Paylaşma: Ayarlar geçici olarak başka bir cihazla paylaşılabiliyor. (Ödünç alınan telefonlar veya halka açık kiosklar için ideal.)
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder