Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu
Bilim insanları, kehribar içinde neredeyse kusursuz bir şekilde korunmuş, 100 milyon yaşında bir ‘zombi mantarı’ bulduklarını duyurdular.
Mantarlar, şimdilik insanları zombiye çevirmiyor olsa da hayvanlar ve böcekler için aynı durum geçerli değil.
Last of Us oyunlarının ve televizyon serisinin baş kötü kahramanı olan zombi mantarı, hızla popüler bir bilimsel merak konusu haline geldi. Ancak bu ilginç mantarlar, tahmin edebileceğinizden çok daha uzun süre yaşamışlar gibi görünüyor. Hatta yeni keşfedilen bir kehribar parçasının içindeki “zombi mantarlarının” aslında 100 milyon yıldan daha yaşlı olduğu anlaşıldı.
Bilim insanları şimdi Kehribar içinde korunmuş yaklaşık 100 milyon yıllık yeni bir zombi mantarı türünün keşfi nedeniyle çok heyecanlı. Yeni tanımlanan mantarlar, yani Paleoophiocordyceps gerontoformicae ve Paleoophiocordyceps ironomyiae, modern entomopatojenik akrabalarına çok benzer şekilde faaliyet göstermiş gibi görünüyor.
Günümüzde bulunan zombi mantarlarına benzer şekilde, bu mantarlar da ölü konakçılarından kökler çıkarıyor ve bu da onlara yaklaştıklarında diğer hayvanları ve böcekleri enfekte etmelerine olanak tanıyor. Yeni keşfedilen kehribar parçasının içinde, ölen ve ardından ince bir mantar sapı çıkaran bir karınca bulunuyor. Kehribar ayrıca, ikinci bir mantar türü olan mermi benzeri bir stroma tarafından delinmiş bir sinek de içeriyor.
İnsanlar zombi olabilir mi?
Saplarının sayısına ve mantarın içindeki dizilime bakıldığında, cinsin soyunun 130 milyon yıldan daha önce ayrılmış olmasına rağmen, modern Ophiocordyceps ailesine bağlı olabilecekleri anlaşılıyor.
Peki bu mantarlar yeniden üreyerek dünyaya yayılabilir mi veya insanları zombileştirebilir mi? Bunları şimdilik bilmiyoruz. Bilim insanları her zaman eski buzulların veya toprağın altından çıkacak onlarca milyon yıllık mikroplardan, virüslerden, bakterilerinden korkar. Umarım tüm dünyayı zombiye çevirecek bir mantar keşfetmemişlerdir.
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder