Bilim insanları evrende başka bir altın kaynağı buldu
Bilim İnsanları, altının kökenine dair başka bir ipucu bulmuş görünüyor…
Bilim insanları, evrendeki altın ve diğer ağır elementlerin kökenini anlamaya yönelik uzun süredir devam eden araştırmalarında önemli bir ilerleme kaydetti. Yeni bir çalışma, yüksek derecede manyetize edilmiş nötron yıldızları olan magnetarların devasa parlamalarının, bu ağır elementlerin oluşumunda rol oynayabileceğini öne sürüyor.
Magnetarlar ve Ağır Elementlerin Oluşumu
Magnetarlar, son derece güçlü manyetik alanlara sahip nötron yıldızlarıdır. Bu yıldızlar zaman zaman “yıldız depremleri” geçirerek büyük miktarda enerji salarlar. Araştırmacılar, bu devasa parlamaların, altın ve platin gibi ağır elementlerin oluşumu için gerekli koşulları sağlayabileceğini düşünüyor.
2004 Yılındaki Verilerle Elde Edilen Bulgular
Altın gibi elemenler nasıl ortaya çıktı ve nası dağıldı? NASA’nın sitesinde yer alan bilgilere göre New York’taki Columbia Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Anirudh Patel, “Evrendeki karmaşık maddenin kökeni açısından oldukça temel bir soru. Aslında çözülememiş eğlenceli bir bulmaca.” dedi.
Patel, NASA ve ESA teleskoplarından 20 yıllık arşiv verilerini kullanarak bu ağır elementlerin büyük bir miktarının şaşırtıcı bir kaynağına dair kanıt bulan bir çalışmaya öncülük etti: Magnetar adı verilen yüksek manyetize nötron yıldızlarından gelen parlamalar. Çalışma The Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı. Bu verilerde, ağır elementlerin oluşumuna işaret eden gama ışını sinyalleri tespit edildi. Bu bulgu, magnetar parlamalarının ağır elementlerin oluşumunda katkıda bulunabileceğini destekliyor.
Kozmik Altın Üretiminin Yeni Kaynağı
Daha önce, altın gibi ağır elementlerin oluşumunun yalnızca nötron yıldızı çarpışmalarıyla gerçekleştiği düşünülüyordu. Ancak bu yeni çalışma, magnetar parlamalarının da bu süreçte önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, magnetar parlamalarının galaksideki demirden daha ağır elementlerin %10’una kadarından sorumlu olabileceğini tahmin ediyor.
Gelecekteki Araştırmalar
NASA’nın 2027’de fırlatılması planlanan Compton Spektrometre ve Görüntüleyici (COSI) görevi, magnetar parlamalarını daha ayrıntılı inceleyerek bu bulguları doğrulamayı hedefliyor. Bu görev, evrendeki ağır elementlerin kökenine dair daha fazla bilgi sağlayabilir.
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder