Çinli yetkililer, ülkedeki otomobil üreticilerinin reklamlarında “akıllı sürüş” ve “otonom sürüş” gibi ifadeleri kullanmasını yasakladı. Reuters’in bildirdiğine göre, bu düzenleme, sürüş yardımı teknolojilerinin güvenliğine yönelik artan endişelerin ve özellikle yakın zamanda yaşanan ölümcül bir kaza sonrasında alındı.

Düzenlemelerin sıkılaştırılmasına zemin hazırlayan olaylardan biri, Xiaomi SUV7‘nin karıştığı trajik bir kaza oldu. Xiaomi’nin kendi raporuna göre, araç bir inşaat alanına yaklaşırken sürüş yardımı modu aktifti. Ancak sürücü, SUV beton bir bariyere çarpmadan hemen önce manuel olarak kontrolü ele aldı. Ne yazık ki kaza sonucunda elektrikli araç alev aldı ve üç kişi hayatını kaybetti.

Sadece reklamlarla sınırlı değil

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından sektör temsilcileriyle yapılan bir toplantıda duyurulan yeni kurallar, sadece reklam dilini kapsamıyor. Otomobil üreticilerinin, halihazırda müşterilerin kullanımında olan araçlardaki sürücü destek sistemlerini uzaktan yazılım güncellemeleri yoluyla test etmeleri ve geliştirmeleri de artık daha sıkı denetime tabi olacak. Şirketler, bu tür güncellemeleri yayınlamadan önce kapsamlı testler yapmak ve resmi onay süreçlerini tamamlamak zorunda kalacaklar.

Reuters’in vurguladığı gibi, Çin’in otomotiv pazarında “akıllı sürüş” yetenekleri sunma konusunda son derece yoğun bir rekabet yaşanıyor. Örneğin, ülkenin önde gelen elektrikli araç üreticilerinden BYD, geçtiğimiz Şubat ayında tanıttığı 21 adet yeni elektrikli araç modelinde, ücretsiz sunulan “akıllı sürüş” özelliklerini önemli bir satış argümanı olarak öne çıkarmıştı.

Bu yeni ve sıkı düzenlemeler ışığında, Çinli otomobil üreticilerinin büyük çoğunluğunun pazarlama stratejilerini ve reklam materyallerini gözden geçirmesi ve güncellemesi bekleniyor.