Çin’den tarihi başarı: Kendi uzay istasyonu ‘Tiangong’ta sona geldi

Çin'den tarihi başarı: Kendi uzay istasyonu 'Tiangong'ta sona geldi

Çin’den tarihi başarı: Kendi uzay istasyonu ‘Tiangong’ta sona geldi

, ‘’ ismini taşıyan uzay istasyonunun oluşturulması için gerekli olan son modülü de fırlattı. Çin İnsanlı Uzay Ajansından yapılan açıklamada,Modülün fırlatmadan 8 dakika sonra taşıyıcı roketten ayrılarak belirlenen yörüngeye girdiği aktarıldı.

Modülün fırlatışın ardından uzay istasyonunun bulunduğu, 400 kilometre irtifadaki Alçak Yer Yörüngesi’ne ulaşması ve ardından istasyona kenetlenmesi bekleniyor. Son modülün kenetlenmesiyle Çin’in uzay istasyonunun T-şeklini alması bekleniyor. Uzay aracının, Çin’in ilk kalıcı uzay istasyonunun inşasının tamamlanması için kenetlenme ve yörünge değişikliği gibi zorlu görevleri yerine getirmesi gerekiyor.

ÇİN ABD’YE İNAT KENDİ UZAY İSTASYONUNU KURDU

Adı, Çincede “gökleri düşlemek” anlamına gelen ‘Mıngtien’ modülü, ‘Tienhı’ (göksel uyum) adı verilen çekirdek modüle eklenecek.

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong (gök sarayı) İstasyonu tamamlandığında, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası ‘Tienhı’ (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü ‘Vıntien’ (gökleri aramak) ise 24 Temmuz’da fırlatılmıştı. Çekirdek modül ve iki laboratuvar modülü, istasyonun ‘T’ biçimli ana iskeletini oluşturacak. Ana iskelet kurulduktan sonra ‘Şüntien’ (gökleri dolaşmak) adı verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek. 2022 sonunda tamamlanması hedeflenen istasyonda üç kişilik taykonot ekibi görev yapıyor.

(AA/İHA)

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder