Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden blokzincir sözlüğü
Bitcoin’in yükselişiyle birlikte dünya genelinde kripto paralar bir hayli popüler hale geldi. Ancak kripto paraların arkasında spordan sanata ve onaylama işlemlerine kadar birçok farklı alanda kullanılan blokzincir (blockchain) teknolojisi yer alıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, blokzincirle ilgili sık sık duyduğumuz terimlerin ne anlama geldiğini açıkladığı bir paylaşım yaptı.
Blokzincirle ilgili sıkça duyduğunuz terimleri işlemeye devam ediyoruz.
#BlokzincirSözlüğü-#UzlaşmaMekanizmaları #KriptoMadencilik #KriptoPara #KriptoCüzdan pic.twitter.com/zTc3AgKvke
— CB Dijital Dönüşüm Ofisi (@dijital) March 19, 2021
Dijital bir defter gibi çalışan blokzincir yazılımı, her türlü veriyi takip etmek için kullanılabiliyor. Bu nedenle son dönemlerde şirketler ve devletlerin de teknolojiye olan ilgisi giderek artıyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin paylaştığı terimler şu şekilde;
Uzlaşma Mekanizmaları
Blokzincir ağındaki işlemlerin, katılımcıların belli bir çoğunluğu tarafından doğrulanması ve onaylanmasını sağlayan mekanizmalardır. Böylelikle bilgilerin doğru, güvenli ve değiştirilemez bir şekilde kayıt olduğu güvence altına alınır. En yaygın kullanılanlar; iş kanıtı ve hisse kanıtı mekanizmalarıdır.
Kripto Madencilik
Uzlaşma mekanizmalarında katılımcılar tarafından kriptografik matematik problemlerinin çözümü yapılan blokzincirlerdeki doğrulama işlemlerinin tamamıdır. Matematiksel problemlerin çözümü zor olduğundan ve zaman aldığından bu işlemler madencilik ile özdeşleştirilmiştir.”
Kripto Para
“Blokzincir ağında ödeme aracı olarak kullanılması için oluşturulmuş sanal paralardır. Merkeziyetsiz bir şekilde kullanımı kriptografik matematiksel işlemlerle güvence altına alındığından kripto para olarak anılmaktadır. Blokzincir ağında herhangi bir mal veya hizmetin sahipliği veya el değiştirmesi, öncelikle onun dijital değer yani jeton (token) olarak tanımlanması ile sağlanır.”
Kripto Cüzdan
“Blokzincir ağında kripto paralar veya dijital değerler (jeton) ile işlem yapmak için gerekli referans bilgilerin kriptografik şifreli olarak saklanmasıdır. Alım, satım, yatırım gibi işlemlerde referans bilgisi olarak açık ve özel anahtarlar kullanılır. Her ne kadar cüzdan adı verilse de üzerinde herhangi bir para veya değer birimi tutulmaz.”
KAYNAK : Haber7
Yorum gönder