Hawaii’deki adalara neden havadan sivrisinek atılıyor?
Haziran ayında Hawaii ormanlarının üzerine gökten binlerce kapsül atıldı. Kapsüller biyolojik olarak çözülebiliyor. Ve kapsüllerin içinde binlerce sivrisinek vardı. Peki, neden?
CNN’nin haberine göre bu sivrisinekler normal sivrisinekler değil. Laboratuvarda üretilen, ısırmayan, Wolbachia adlı bakteri taşıyan erkek sivrisinekler. Dişilerle çiftleştiklerinde yumurtalar çatlamıyor. Bu şekilde istilacı sivrisinek türünün üremesinin engellenmesi, popülasyonun kontrol altına alınması hedefleniyor. Çalışmanın asıl amacı ise Hawaii’de türü tehdit altında olan nadir kuş türlerinin yok olmasını önlemek.

Habere göre tohum yayıcılar olarak önemli bir rol oynayan bu kuşlar (Hawaiian honeycreeper), büyük bir tehdit altındalar. Bir zamanlar Hawaii’de 50’den fazla yerel kuş türü varken, bugün yalnızca 17’si kalmış. Ormansızlaşma kuşların tehdit altında olmasının bir nedeni. Ancak Amerikan Kuşları Koruma Derneği (ABC) Hawaii program direktörü Dr. Chris Farmer’a göre esas “varoluşsal tehdit” kuş sıtması ve bu hastalığın sivrisineklerle yayılması.
CNN “sivrisinekler Hawaii’ye özgü değil; ilk olarak 1826’da, muhtemelen balina avı gemileriyle kazara getirilmişler” diyor. Haberde paylaşılan bilgilere göre bu sivrisinekler Hawaii’deki ballıbaba gibi pek çok yerli kuş türü için büyük tehdit oldu. Çünkü sivrisineklerin taşıdığı hastalıklara karşı bağışıklı değillerdi.
Salımlar başlangıçta helikopterlerle yapıldı; ancak zorlu araziler ve hava şartları nedeniyle Haziran 2025’ten itibaren dronelar kullanılmaya başlandı. Şu anda Maui ve Kauai adalarında haftalık 1 milyon sivrisinek doğaya bırakılıyor. (Fotoğraf: Adam Knox/American Bird Conservancy)
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder