‘Hazinenin’ kapağı ilk kez açıldı
Bir asteroitten örnek toplayan ilk ABD görevi olan NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı Bennu asteroidinden topladığı toz ve kaya parçalarıyla 24 Eylül’de dünyaya dönmüştü. OSIRIS-REx atmosfere girince Bennu örnekleri taşıyan kapsülü serbest bıraktı ve e kapsül dünyaya ulaştı.
Bilim insanlarının gözü astroit Bennu’dan getirilen numunelerde. NASA ‘bilimsel hazine’ dediği kapsülün kapağını açtığı ana ilişkin görselleri paylaştı.
NASA bilim insanları kapak ilk kez kaldırılınca kapak ve tabanın iç kısmında koyu renkli toz ve kum büyüklüğünde parçacıklar gördü.
Bilim insanları çalışmaların ardından örneği 11 Ekim’de özel bir canlı yayınla dünyaya gösterecek
Bu numuneler asteroit Bennu’nun yüzeyinden 2020’de toplanmıştı. Bennu asterodinden getirilen materyaller bilim insanlarına yaşamın nasıl başladığına, Güneş’in ve gezegenlerin yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğu zamana dair ipuçları verebilir.
Görevin bir amacı Dünya’daki (veya muhtemelen güneş sisteminin başka yerlerindeki) yaşamın kökeni için önemli olabilecek molekülleri aramak. Bu bileşiklerin çoğu Dünya çevresinde bol miktarda bulunuyor. Bu nedenle Dünya’daki moleküller ile uzaydaki moleküller arasında daha kolay ayrım yapmak için numunenin temiz tutulması oldukça önemli. (Kapsül dünyaya böyle ulaşmıştı)
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder