İzmir Teknoloji Üssü ayrıcalıklı olacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AA muhabirine, Türk sanayisini son 15 yılda düşük-orta teknolojiden orta-yüksek teknolojiye çıkardıklarını, bugün yapılan çalışmalarla bunu yüksek teknolojiye çıkarmayı amaçladıklarını, ihracat içinde yüzde 4 seviyesinde olan yüksek teknoloji ürünlerinin payını ise yüzde 25’lere çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Ülke çapında bine yakın Ar-Ge ve tasarım merkezi, 71 teknoloji geliştirme bölgesi ve 312 organize sanayi bölgesiyle bu amaca odaklandıklarına işaret eden Özlü, bu anlamda özgün projeler üzerinde de çalıştıklarını anlattı.
İzmir’in 8 üniversite, 4 teknopark, 8 bin 500’den fazla akademisyen, 171 binden fazla öğrencisi, sayıları hızla artan Ar-Ge ve tasarım merkeziyle yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilebileceği bir merkez potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Özlü, şöyle konuştu: “İzmir’de geçen seneden bu yana İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün bulunduğu bölgede uluslararası nitelikte bir teknoloji geliştirme bölgesi kurmak üzere çalışıyoruz. İzmir’in bu konuda üs olabileceği kanaatine vardık. Geçen hafta da bu projeyi açıkladık. Bu projeyle İzmir’i bir ekosistem olarak değerlendirdik.
Kocaeli Gebze’de başka bir projemiz var. Orası da büyük bir mekan, Muallimköy’de Bilişim Vadisi Projesini yürütüyoruz. İlk etabın birinci kısmını tamamladık. Orası bilişim ağırlıklı olacak. İzmir’de de yine tematik alanlar olacak ama belli bir alana kısıtlamak istemiyoruz. İzmir aynı zamanda bir tarım şehri, özellikle tarım teknolojilerinin araştırılabileceği, biyoteknoloji çalışmalarının yürütüleceği, petrokimya endüstrilerinin çalışılabileceği bir merkez olacak.”
“Sadece İzmir’de kurulacak”
Projeyle ilgili uluslararası bir danışmanlık kuruluşunun çalışma yaptığını, görüştükleri kurumlardan da öneriler aldıklarını ifade eden Bakan Özlü, teknoloji üssünün şimdilik sadece İzmir’de kurulmasının planlandığını aktardı.
Teknoparklardan farklı bir yapılanma planladıklarına dikkati çeken Bakan Özlü, şöyle devam etti: Uluslararası firmaların Ar-Ge merkezlerinin bir kısmını İzmir’de açabilecekleri bir yapılanma düşünüyoruz. Mevcut Teknopark Kanunu çerçevesinde kuracağız. Yani Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na tabi olarak kuracağız ama ilerleyen dönemle ilgili bir danışmanlık firmamız çalışıyor. İzmir Teknoloji Üssü’ne içerik ve yapısal anlamda ayrıcalıklı bir özellik kazandıracağız. Yasal düzenlemeleri gelecek yıllarda çıkaracağız. (Vergisel avantaj) Bize gelen öneriler arasında bu da var. Başbakanımıza arz edeceğiz, Bakanlar Kurulu’nun vereceği kararlar çerçevesinde son şeklini alacak.
15-20 milyar dolarlık hasıla
Üssün özellikle yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmeyi amaçladığını kaydeden Özlü, bu konuda İzmir’in cazibesine güvendiklerini belirtti.
Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler var, bunların bir kısmıyla geçen hafta görüştük. Teşvik ve desteklerden yararlanmak, kamu alımlarından istifade etmek istiyorlar. Bu firmalar arasında dünyada 26 bölgede Ar-Ge merkezi olanlar var. Bunlara ‘Bir araştırma merkezinizi de Türkiye’ye, İzmir’e kurun’ diyeceğiz. İzmir çok cazip bir bölge, insan potansiyeli, kaynağı, iklimi çok cazip. İzmir’de oluşturacağımız bir ekosisteme herkes gelir. Bize gelen öneriler ve yaptığımız çalışmalar kapsamında profesyonel bir yönetim teşkil edilmesi öngörülüyor, bu konuda birkaç model var. Bunu da Başbakanımıza arz edeceğiz.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yerleşkesi içinde 9,5 milyon metrekare arazi içinde kurulması öngörülen İzmir Teknoloji Üssü’nde farklı ölçeklerde 800 şirketin yatırım yapması, uzun vadede 40 binden fazla istihdam sağlanması ve 15-20 milyar liralık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla oluşturabilecek büyüklüğe ulaşılması öngörülüyor.
KAYNAK : STAR GAZETESİ
Yorum gönder