Yaygın inanışın aksine, soğanları buzdolabında saklamak onların daha hızlı küflenmesine sebep olabiliyor. Çünkü düşük sıcaklıklar, soğandaki nişastanın şekere dönüşümünü hızlandırır. Mirror’a konuşan Little House Living’in kurucusu ve mutfak uzmanı Melissa şöyle açıklıyor: Bütün soğanlar buzdolabında saklanabilir ama bu pek önerilmez. Çünkü çiğ soğanlar nemi hızla emebilir ve buzdolabında yumuşamaya başlarlar.”

O, bütün ve dilimlenmiş soğanları daha uzun süre taze tutmak için birkaç pratik öneride bulunuyor:

  • Bütün soğanları saklamak için bir dolap veya çekmece tercih edin.
  • Eğer mutfak tezgâhında saklıyorsanız, doğrudan güneş ışığından koruyun.
  • Soğanları kuru bir yerde saklayın, böylece nem onlara ulaşamaz ve çürümelerini önleyebilirsiniz. Lavabo altı gibi nemli alanlardan veya bodrum gibi yerlerden uzak durun.
  • Aşırı sıcak ortamlar soğanların kuruyarak filizlenmesine neden olabilirken, aşırı soğukta kalan soğanlar nemlenip yumuşayabilir ve küflenebilir.

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

Buzdolabı yanlış seçim?: Soğan, soğukta nişastasını şekere çevirip yumuşar ve küflenmeye açık hale gelir.
İdeal saklama koşulları: Serin, kuru, karanlık ve havadar bir ortam. İdeal sıcaklık yaklaşık 7-15°C arasıdır.
Nemden korunma: Yüksek nem soğanların çürümesine neden olur. Bu yüzden nemli alanlardan (lavabo altı, bodrum gibi) uzak tutulmalı.
Güneş ışığı: Direkt güneş ışığı filizlenmeyi ve kuruluğu artırır.

Amerika Soğan Derneği ise soğanları serin (12-15°C), kuru ve hava akımı olan yerlerde saklamayı öneriyor.

SOĞAN NASIL SAKLANMALI?

Bütün Kuru Soğanlar: Serin, kuru, karanlık ve hava akımlı ortamda
Kesilmiş Soğanlar: Hava geçirmez kapta buzdolabında, 7 güne kadar
Fazla Sıcak Yerler: Çabuk kurur ve filizlenir
Nemli Yerler: Küflenir veya çürür