Tam 113 milyon yıllık! Bilim adamları bilinen en eski karınca fosilini keşfetti!

Tam 113 milyon yıllık! Bilim adamları bilinen en eski karınca fosilini keşfetti!

Tam 113 milyon yıllık! Bilim adamları bilinen en eski karınca fosilini keşfetti!

Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, karınca gelişiminin hikayesini yeniden yazıyor. Kireçtaşında korunan ve 113 milyon yıl öncesine dayanan örnek, yeni bir araştırmaya göre şu anda bilinen en eski karınca fosili.

Fosil, korkutucu görünümleri ve alışılmadık, dikey eklemli çeneleri nedeniyle gayri resmi olarak “cehennem karıncaları” olarak bilinen soyu tükenmiş Haidomyrmecinae alt familyasına aittir. Yeni tür, karıncaların Kretase döneminde nasıl çeşitlendiğini ve küresel olarak nasıl yayıldığını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Yazar Anderson Lepeco, “Ekibimiz, karıncaların tartışmasız en eski jeolojik kayıtlarını temsil eden yeni bir fosil karınca türü keşfetti” dedi.

“Bu keşfi özellikle ilginç kılan şey, tuhaf avcı adaptasyonlarıyla bilinen soyu tükenmiş ‘cehennem karıncası’na ait olmasıdır. Antik bir soyun parçası olmasına rağmen, bu tür zaten benzersiz avlanma davranışlarını düşündüren oldukça uzmanlaşmış anatomik özellikler sergilemiştir.” 

DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ BİR FOSİL

Lepeco, “Kehribardan cehennem karıncaları betimlenmiş olsa da, bunu bir kaya fosilinde ilk kez görselleştirebildik,” dedi.

Karınca, Brezilya’nın olağanüstü korunmasıyla ünlü, fosil açısından zengin bir jeolojik birikinti olan Crato Formasyonu’nda kireçtaşı içinde saklı halde bulundu.

Lepeco, “Bu bulgu, mevcut koleksiyonların (özel veya müzelerde) kapsamlı bir şekilde incelenmesinin önemini vurguluyor ve Brezilya paleontolojisine ve ülkenin yeterince keşfedilmemiş fosil böcek faunasına ışık tutuyor” dedi.

Ekip, mikro-bilgisayarlı tomografi görüntülemesi kullanarak fosilin 3 boyutlu bir yeniden yapılandırmasını üretti ve dikkat çekici anatomik özellikleri ortaya çıkardı.

Yan yana sallanan çenelere sahip modern karıncaların aksine, bu antik cehennem karıncasının öne doğru çıkıntılı çeneleri ve avını sabitlemek için ideal olan başında boynuz benzeri bir çıkıntısı vardı.

Cehennem karıncalarının temsili resmi

Bu fosilin özellikleri , Burma’da bulunan cehennem karıncalarının çene fosillerine benziyor; bu da bu karıncaların Kretase döneminde ilk düşünüldüğünden çok daha yaygın olduğunu gösteriyor.

Güney Amerika’da böyle uzmanlaşmış bir cehennem karıncasının varlığı, onu Avrasya’daki karınca biyocoğrafyasının daha önce tanımlanmış kısıtlamalarıyla çelişir.

Bu, Gondwana’nın parçalanmasından çok önce kıtasal kara kütleleri arasında karınca dağılımının olduğunu düşündürmektedir.

KAYNAK : HABER7
Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder