Deneyimsiz bir dağcı, geçen hafta Japonya’daki Fuji Dağı’nın tepesine tırmandıktan ve tırmanış ekipmanlarından bazılarını kaybettikten sonra, dağda mahsur kalmıştı. Ancak öğrencinin telefonu canından kıymetli olacak ki, telefonunu zirvede unuttuğu için birkaç gün sonra geri dönüp onu almaya karar verdi. Ve yeniden kaybolunca, yeniden kurtarılmak zorunda kaldı.

Dağcının alay konusu olmaması için yetkililer ismini vermekten kaçınırken, öğrencinin ilk yardım çağrısında dağda kramponlarını kaybettiğini ve ilerleyemediği için mahsur kaldığını söyleyerek yardım istediği anlaşılıyor.

3.7 km yükseklikte ağır hava koşulları altında mahsur kalan öğrenciyi kurtaran ekipler onu sağ salim aşağıya indirdikten birkaç gün sonra öğrenciden yeni bir yardım çağrısı daha aldılar. Öğrencinin ikinci tırmanışında bu kez yükseklik hastalığına tutulduğunu ve hareket edecek durumunun kalmadığı için yardım istediği bildirildi. Yükseklik hastalığı, dağa çok hızlı tırmanma durumunda, vücudun değişen atmosfer basıncına alışamayıp hastalanmasıdır. Bu hastalık nefes alma zorluğu ile başlayıp, bayılmalara ve kalp krizine kadar gidebiliyor.

Üstelik bu öğrencinin, Fuji Dağı için resmi tırmanma döneminin dışında dağa çıktığı da anlaşılıyor ki, profesyonel dağcılar bile bu zamanlarda dağa çıkmaya cesaret edemiyor. Fuji Dağı, Japonya’nın en popüler turistik yerlerinden biri ve her yıl yaz aylarında yüz binlerce dağcıyı kendine çekiyor ama aynı zamanda tehlikeleri sebebiyle de ciddiye alınması gereken bir rota.

Neyse ki dağcı öğrenci, ikici vukuatından da sağ salim kurtulmayı başardı. Ama telefonu için hayatını tehlikeye atacak kadar bilinçsiz biri olduğu, hayat boyunca aklının bir köşesinde kalacak…