Tesla’ların kilometre sayacı, normalden daha mı hızlı artıyor?
Tesla, sattığı araçların garantisi daha çabuk bitsin diye kilometre sayaçlarını normalden çok daha hızlı döndürüyor olabilir mi? Yeni bir dava, tam olarak bunu iddia ediyor.
Tesla, araçlarının garanti kapsamının daha çabuk bitmesi için kilometre sayacını hızlandırdığı iddiaları nedeniyle toplu dava açılmasıyla karşı karşıya.
İddiayı dile getiren davacı, Tesla kilometre sayacı okuyucularının enerji tüketimi, sürücü davranışı ve gizemli tahmin algoritmalarıyla değişecek şekilde tasarlandığını ve gerçek sürüş mesafesiyle değişmediğini iddia ediyor. Davacı, Aralık 2022’de satın aldığı 2020 Model Y’deki kilometre sayacının satın alma sırasında 36.772 mil olduğunu söylüyor ve ona göre kilometre sayacı her gün 72 mil artıyor. Ama kendisi sadece 20 mil sürüş yaptığını iddia ediyor.
Diğer araçlarıyla karşılaştırmalar yapan davacı kilometre sayacının en azından yüzde 15 hızlı çalıştığı sonucuna varmış. Bu, 50.000 mil temel garantisinin planlanandan önce sona ermesine neden oluyor ve davacı, bu yüzden de 10.000 dolarlık süspansiyon onarım faturasını cebinden ödemek zorunda kaldığını söylüyor.
Şikayette, “Tesla, garanti sınırlarını ve kiralama kilometre sınırlarını şişirilmiş ‘kilometre’ değerlerine bağlayarak onarım gelirlerini artırıyor, garanti yükümlülüklerini azaltıyor ve tüketicileri erken uzatılmış garanti satın almaya zorluyor” denildi.
Davacı Hinton, kendisi için tazminat talep ediyor, ancak aynı zamanda Kaliforniya’daki tüm Tesla sürücüleri için cezai tazminat da talep ediyor. Mahkeme belgelerine göre bu, bir milyondan fazla aracı kapsıyor. Tesla ise, davadaki tüm iddiaları reddetti.
İddialar gerçek mi, yoksa iftira mı?
Öte yandan bu iddialara inanmadan önce bağımsız gözlemcilerin testlerine ve mahkeme tespitlerine bakmak gerekebilir. Zira Tesla şu anda ABD’deki siyasi çekişmelerde bir taraf olarak görülüyor ve rakip siyasi gruplar Tesla şirketine zarar vermek için her türlü iftirayı atma potansiyeline sahip.
Dolayısıyla, gerçeğin ortaya çıkması için bağımsız gözlem ve testlere ihtiyaç olduğunu hatırlamak gerekiyor. Tabi, Elon Musk’ın tarihteki en büyük trollerden ve spekülatörlerden biri olduğunu da unutmamak lazım. Musk böyle bir hileye başvurmuş mudur sorusuna düşünmeden hayır diyebilecek insan sayısı çok fazla olmasa gerek…
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder