Perplexity, yapay zeka araçlarını yeni Chromium tarayıcısı Comet’e yerleştirerek resmi olarak yapay zekalı web tarayıcılarına geçiş yaptı. Aynı şekilde OpenAI de, kendi yapay zeka tarayıcısı üzerinde çalışıyor.

Ancak Perplexity, OpenAI ve diğer şirketler, kullanıcıları tarayıcılarını değiştirmeye ikna etme konusunda büyük zorluklar yaşayacak gibi görünüyor. Çünkü bu iş hiç kolay değil.

Perplexity, AI tarayıcı fikriyle yeni kullanıcılar kazanabilir ancak büyük resimde Google Chrome, Safari, Brave ve Firefox gibi zaten kendi AI entegrasyonları bulunan tarayıcılarla rekabete girmek zorunda kalacak. Belki de teknik sorunlar ve kullanıcı gizliliği endişeleri, AI tarayıcıları sınırlı sayıda kullanıcı için cazip hale getirebilir. Örneğin, Linux da onlarca yıldır bu şekilde var oluyor. Ancak hiçbir zaman ana akım olmayı başaramadı.

Ayda 200 dolar ödemeye hazır mısınız?

Öte yandan Perplexity, Comet tarayıcısı için ayda 200 dolarlık abonelik ücreti istiyor ve çok açık ki, böyle bir parayı vermek isteyecek kullanıcıların sayısı çok kısıtlı olacak.

Şimdilik “fikir” olarak herkesi heyecanlandırsa da bu yeni AI tarayıcılar, kullanıcı deneyimini baştan tasarlama iddiasının altını doldurmak zorundalar ve bu hiç kolay bir iş değil. Bu tarayıcıların kullanıcılara gerçekten fayda ve gizlilik sağladıklarını ispat etmesi gerekiyor. Dolayısıyla, yapay zekalı tarayıcılar yeni bir paradigma mi, yoksa sadece popüler medyada kısa süreli konuşulan bir yenilik olarak mı kalacak, bunları zaman ve kullanıcılar gösterecek.