2024 yılında insanlığın Ay’a bir kez daha adım atması beklenmiyor olsa da, yeni yıl tarihin gidişatını sonsuza kadar değiştirebilecek pek çok farklı uzay görevine sahne olacak. Yılın sadece ilk yarısında bile pek çok heyecan verici ve iddialı görevle karşılaşacağız.

Şimdi gelin, 2024 yılında gerçekleşecek 4 önemli uzay görevine kısaca göz atalım…

Peregrine Ay iniş aracı

2024’ün ilk yarısında göreceğimiz en heyecan verici ve iddialı görevlerden biri, Astrobotic’in Peregrine Ay İniş Aracı’nın uydumuza inişi olacak. İlk olarak 2023’te fırlatılması planlanan görev, 2024’ün başına ertelendi ve her şey yolunda giderse 8 Ocak’ta fırlatılması planlanıyor.

Peregrine iniş aracı, Apollo programının 50 yıldan fazla bir süre önce sonlandırılmasından bu yana bir uzay aracının Ay’a temas ettiği ilk seferlerden biri olacak. İniş aracı, çeşitli hükümetlerden ve özel kuruluşlardan 20 farklı yük taşıyacak ve Ay yüzeyindeki Gruithuisen Kubbelerini inceleyen ilk araç olacak.

Artemis II, astronotları Ay’ın etrafında taşıyacak

İnsanlık bu yıl tekrar Ay’a adım atmayacak ancak NASA’nın Ay yüzeyine ikonik dönüşündeki bir sonraki uzay görevi olan Artemis II, Kasım 2024 gibi erken bir tarihte fırlatılabilir. Eğer planlarda bir aksama yaşanmazsa, Artemis, dört astronotu Ay’ın etrafında taşıyacak ve onları uzayda 10 günlük bir görevin ardından Dünya’ya geri getirecek.

Bu, gelecekteki uzay araştırmalarının önünü açmaya yardımcı olacak heyecan verici bir görev ve eğer ertelenirse gelecekteki Artemis misyonları için de daha fazla gecikmeye yol açacak.

Europa Clipper

Jüpiter’in ayı Europa, uzun zamandır bilim insanlarını meraklandıran cisimlerin başında geliyor. Dünyamızın ayından daha küçük olsa da, buzlu yüzeyinin altında bazı ilgi çekici sırlar barındırıyor gibi görünüyor ve NASA, Ekim ayında fırlatılacak olan Europa Clipper ile onu daha derinlemesine keşfetmeyi planlıyor.

Bu, henüz keşfetmediğimiz gezegenleri ve nesneleri araştıran ilk 2024 uzay görevlerinden biri olacak ve 2030’da Jüpiter’in etrafında yörüngeye girecek. Yani Jüpiter’in buzlu ayı hakkında yeni bilgiler toplayarak Dünya’ya geri göndermesi için bir süre daha beklememiz gerekecek.

Ay keskin nişancısı

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde göreceğimiz belki de en iddialı 2024 uzay görevlerinden biri Japonya’nın “Ay keskin nişancısı” olacak. Bu görevin “keskin nişancı” olarak adlandırılmasının sebebi, uzay aracının hedef iniş alanının 100 metre yakınına inmek üzere tasarlanmış olması ve bunu başarmanın gerçekten zor olması.

Geçmişte Ay’a indiğimiz zamanlara rağmen, belirli bir alana iniş yapmak son derece zordur. Uzay araçlarının inmeden önce yavaşlaması ve Ay’ın etrafında dönmeye başlamasının gerekmesi, yere inecekleri noktayı tam olarak kontrol etmeyi zorlaştırır. Ancak JAXA’nın SLIM akıllı iniş aracı bunların hepsini değiştirebilir.

Elbette, 2024 yılındaki heyecan verici uzay görevleri bunlarla sınırlı değil. Örneğin NASA’nın Mavi (Blue) ve Altın (Gold) olarak adlandırılan uyduları Mars’ın atmosferini inceleyerek ona ne olduğunu çözmeye çalışacak ve ilk defa Venüs’e özel olarak bir görev gönderilecek.

Bunların yanı sıra, James Webb uzay teleskobu için de çeşitli ikonik görevler planlandı ve uzay teleskopu evrenimizin geçmişi hakkında daha fazla bilgi sunmaya devam edecek.