Gökbilimciler evrende 5.500’den fazla gezegen keşfettiler. Ama her keşfedilen yeni gezegen bizi şaşırtmaya devam ediyor. En son sürpriz, arkasında 550.000 kilometre uzunluğunda, kuyruklu yıldız benzeri bir kuyruk akan dış gezegen WASP-69B oldu.

Jüpiter’den biraz daha büyük olan WASP-69b, gökbilimciler tarafından sıklıkla sıcak Jüpiter olarak adlandırılıyor. Güneş sistemimizin en büyük gaz devinden daha az yoğun olan bu dış gezegen, yıldızının etrafındaki yörüngesini yalnızca 3,9 Dünya gününde tamamlıyor. WASP-69b en yaygın dış gezegen türlerinden biri olsa da devasa kuyruğu kesinlikle sıradan değil.

Gökbilimcilerin dikkatini dış gezegene çeken şey de bu kuyruk oldu. Daha yakından gözlemlendiğinde kuyruğun aslında gezegenin atmosferinin kendisinden sızdığını ve yıldızının yarattığı yıldız rüzgarlarına kapıldığını keşfettiler. Bu olağanüstü eşsiz bir manzara ve gezegenden koparılan maddenin bir kuyruklu yıldızın kuyruğuna dönüşmesine neden olan bir manzaraydı.

Bazı ötegezegenler atmosferlerini sızdırabiliyor.

Araştırmacılar WASP-69b’nin her saniye 200.000 tona kadar kütle kaybedebileceğini tahmin ediyor. Ancak bu orana rağmen araştırmacılar gezegenin, yıldızın ömrü boyunca atmosferinin çoğunu koruyacağını öne sürüyor.

Bu, gezegeni ve kuyruklu yıldız benzeri kuyruğunu son derece ilgi çekici gözlem noktaları haline getiriyor. Bu gezegenlerin çoğu da aynı zamanda sıcak Jüpiterler olarak adlandırılıyor ve hepsi yıldızlarına nispeten yakın bulunuyorlar, bu konumları da kuyrukların oluşmasına katkıda bulunuyor.

Ancak araştırmacılar, atmosferik kütle kaybının evrensel bir özellik olduğunu belirtiyor. WASP-69b, bu özelliği oldukça yakından kolayca incelemek için mükemmel bir fırsat oluyor. Ayrıca bu dış gezegen, bu tür benzersiz senaryolarda gezegen oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir.

Yapılan keşif, The Astrophysical Journal’da yer alan bir çalışmada özetlendi.