8K’nın çok daha ötesi: Bu dev ekran sistemi, 46K çözünürlük sunuyor

8K’nın çok daha ötesi: Bu dev ekran sistemi, 46K çözünürlük sunuyor

8K’nın oldukça yüksek bir çözünürlük olduğunu düşünüyorsanız, bir süper bilgisayar laboratuvarının yeni Stallion döşemeli ekran sistemi sizi bu fikrinizden uzaklaştırabilir.

Bu devasa ekranın 46.080 x 12.960 piksel çözünürlüğe sahip olduğu iddia ediliyor. Bu 600 megapiksel ya da TV pazarlama dilinde 46K anlamına geliyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi Stallion aslında tek bir panel değil, 18 adet Samsung 8K QLED TV‘den oluşan bir sistem. 65 inçlik ekranların her biri 6×3’lük bir ızgara şeklinde düzenlenmiş.

Texas Advanced Computing Center‘da (TACC) bulunan Stallion’un amacı, büyük bilimsel veri kümelerinin görselleştirilmesi. Stallion üzerinde çalışan bir görselleştirme uzmanı olan Jo Wozniak, yakın tarihli bir yazısında daha yüksek çözünürlük ve daha fazla parlaklığın, uzmanların daha büyük ölçek olmadan gözden kaçabilecek ayrıntıları seçmelerine olanak sağlayacağını açıklıyor.

Örneğin, güncellenmiş dizinin ilk uygulamalarından biri, James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan verileri görselleştirmek için Stallion’u kullanan Kozmik Evrim Erken Yayın Bilim Araştırması (CEERS) tarafından yapıldı. Bir diğer uygulama ise modellerin yüksek çözünürlüklü olarak işlenmesiyle ortaya çıktı.

UT Austin Tarih Profesörü Adam Clulow, “Stallion, MS 1300 civarında Kamboçya metropolü Angkor’un tamamen gerçekleştirilmiş yaratımı olan Virtual Angkor’u sergilemek için ideal” derken, TACC’nin stratejik teknolojiler direktörü Paul Navrátil ise, 8K panelleri kullanma kararının esasen geleceğe yönelik bir önlem olduğunu söylüyor.

Stallion, toplam 232 işlemci çekirdeği, 19 TB disk depolama alanı, 1,28 TB bellek ve 74 gigabayt GPU belleği için her biri eşleşen bir Nvidia Quadro K5000 GPU‘ya sahip 36, hexacore Sandy Bridge CPU’dan oluşan bir küme tarafından destekleniyor. Küme tarafından görselleştirilen veriler daha sonra TACC’nin görselleştirme ekibi tarafından geliştirilen DisplayCluster ve MostPixelsEver adlı yazılımlar kullanılarak ekranlara dağıtılıyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder