Araştırma: SSD’ler, Sabit Diskler Kadar Arıza Çıkartıyor

Araştırma: SSD’ler, Sabit Diskler Kadar Arıza Çıkartıyor

Bulut Depolama şirketi Backblaze, SSD arıza oranlarının neredeyse sabit disk sürücüler (HDD’ler) kadar yüksek olduğunu gösteren yeni bir rapor yayınladı. Yakın tarihli bir blog gönderisinde hem SSD’ler hem de HDD’ler için gerçek dünya kullanımıyla ilgili sürücü analizine ilişkin veriler paylaşıldı.

Backblaze, sürücü arızalarını analiz etmek için sürücü arızasını hem tam bir arıza hem de yakın bir sürücü arızası olarak tanımlıyor. İkinci seçeneği tahmin etmek amacıyla sürücülerin dahili SMART istatistikleri, kayıt okuma hatası oranı, SSD aşınma seviyesi, açılış saatleri, toplam program hatası sayısı ve daha birçok veri kullanılıyor.

Şirket, analizi daha kullanışlı hale getirmek için ana depolama sürücüleri yerine yalnızca depolama sunucularındaki önyükleme sürücülerini analiz etti. Önyükleme sürücüleri, sunucunun başlatılmasından dosyaların okunmasına, yazılmasına ve silinmesine kadar neredeyse sürekli olarak kullanılıyor ve boşta kalan süre tahmin edebileceğiniz gibi çok kısa oluyor.

İlk tabloda 2013’ten başlayan SSD ve HDD arıza oranları gösteriliyor. HDD’lerin SSD’lerden önemli ölçüde daha yüksek arıza oranına sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu da SSD’lerin HDD’lerden çok daha dayanıklı olduğunu düşünmemize neden oluyor. Ancak bu konuda önemli birkaç nokta var. Backblaze, SSD’leri 2018 yılından itibaren kullanmaya başladı ve sabit disk sağlığıyla ilgili veriler 2013’e kadar uzanıyor.

Sürücü yaşını hesaba kattıktan ve SSD’ler ile HDD’lerin verilerini dengeledikten sonra sonuçlar önemli ölçüde değişiyor. SSD’ler, %1,38’e kıyasla yıllık %1,05’lik bir arıza oranıyla aslında sabit disklerin pek de gerisinde sayılmaz.

Backblaze ayrıca sabit disk arıza oranlarının 2018-2020 yılları arasında sürücü yaşı nedeniyle (bu sürücülerin çoğu 2014 civarında kuruldu) çok arttığına dikkat çekiyor. Bu da SSD’ler eskidikçe aynı kaderi paylaşabileceği anlamına gelmekte. Ancak bunu anlamak için daha fazla zaman geçmesi gerekli.

SSD’lerde hareketli parçalar kullanılmadığından, neden bu kadar sık arıza yarattıklarının nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Bununla birlikte, şirketin hangi marka ve model SSD’leri kullandığı belli değil. Bu bağlamda bazıların düşük bütçeli kontrolcüler ve NAND yongalar kullanılmış olabilir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder