Batarya ömrünü uzatacak yeni teknoloji
Bilim insanları özellikle akıllı telefonlarda uzun ömürlü pillerin nasıl üretileceği konusunda çalışmalara yoğunluk veriyor. Amiral gemisi modeller de dahil olmak üzere akıllı telefonların pilleri birkaç yıllık kullanım sonrası orijinal kapasitesinin altına düşüyor.
Japonya Advanced Institute of Science and Technology’deki (JAIST) araştırmacılar; pillerin orijinal kapasitelerini en az beş yıl boyunca (yüzde 95’e kadar) korumalarına yardımcı olan bir materyal geliştirdikleri ortaya çıktı.
Profesör Noriyoshi Matsumi liderliğindeki JAIST’teki bilim adamları, mevcut teknolojiden daha iyi performans gösteren bir bağlayıcı malzeme keşfettiler.
1700 ŞARJDAN SONRA BİLE KAPASİTE YÜZDE 95
Günümüzde kullanılan pillerin negatif terminalleri, üst düzey performansa sahip olmayan Poliviniliden Florür (PVDF) adı verilen bir bağlayıcı malzemeye sahip. Sadece 500 kez yeniden şarj edildikten sonra; PVDF kullanan tipik piller orijinal kapasitenin yüzde 35‘ine kadar kaybediyor. Bu durum da, bir veya iki yıl sonra akıllı telefonlarda pil ömrünün azalmasına neden oluyor.
Yeni bağlayıcı malzeme Bis-imino-asenaftenkinon-Parafenilen (BP) olarak adlandırılıyor. Bağlayıcı, 1700’den fazla şarj döngüsünden sonra bile pil kapasitesinin yüzde 95’ini koruyabiliyor. Böylece pil, orijinal kapasitesini önemli ölçüde kaybetmeden beş yıla kadar verimli bir şekilde kullanılabiliyor.
KAYNAK : Haber7
Yorum gönder