Beynimizin içinde daha önce bilinmeyen, yeni bir anatomik yapı keşfedildi

Beynimizin içinde daha önce bilinmeyen, yeni bir anatomik yapı keşfedildi

Beynin içinde daha önceden bilinmeyen, yeni bir anatomik yapının bulunduğu bildiriliyor.

Yeni keşfedilen zar ilk olarak farelerde tanımlandı, ancak o zamandan beri yetişkin insan beyninde de gözlemlendi. Sadece birkaç hücre kalınlığında ve kafatası ile beyin arasındaki dört zardan biri. Diğer üçü toplu olarak meningeal tabakayı oluşturuyor. En son keşif, beyin omurilik sıvısı (BOS) içeren ve subaraknoid boşluk olarak adlandırılan araknoid tabakanın altındaki alanı bölüyor.

Bunu yaparken, beyin ile vücudun geri kalanı arasında bir bariyer oluşturmak için diğer meningeal zarları birleştiriyor. Özellikle yeni yapılmış (temiz) hücrelerle eski (kirli) hücreleri ayırıyor gibi görünüyor. Bu nedenle, beyindeki atıkların uzaklaştırılmasından sorumlu bir ağ olan glifatik sistemde yer alması muhtemel.

Keşfi açıklayan çalışmanın yazarlarından biri olan Maiken Nedergaard yaptığı açıklamada, “Beyin içindeki ve çevresindeki beyin omurilik sıvısının (BOS) akışını ayıran ve kontrol etmeye yardımcı olan yeni bir anatomik yapının keşfi, artık BOS’un beyinden atıkların taşınması ve uzaklaştırılmasında oynadığı karmaşık role ek olarak aynı zamanda bağışıklık savunmasını destekleme konusunda da yardımcı olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni keşfin, beyin yaralanmaları ve multipl skleroz ve Alzheimer gibi hastalıkların incelenmesi için etkileri olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, SLYM’deki bağışıklık hücrelerinin sayısının ve çeşitliliğinin iltihaplanma ve yaşlanmaya bağlı olarak arttığını fark ettiklerini söylüyorlar. Ayrıca şunları öne sürüyorlar: “SLYM’nin fiziksel yırtılması, BOS akış modellerini değiştirerek, glifatik akışın uzun süreli baskılanmasını ve travmatik beyin hasarının yanı sıra yüksek travma sonrası Alzheimer hastalığına yakalanma riskini açıklayabilir.

Kısacası, bu yeni yapı bir dizi beyin durumunu etkiliyor olabilir ve araştırmacılar, keşfinin onları daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını umuyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder