Tüm dünyada uzay yarışı kızışırken Japonya, Ay’a uzay aracı ile yumuşak iniş yapan 5’inci ülke olmayı başardı. Bunu daha önce başaran dört ülke, Amerika Birleşik Devletleri, eski Sovyetler Bitliği, Çin ve Hindistan olmuştu.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracı, Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirdi. JAXA tarafından düzenlenen basın toplantısında, uzay aracının Dünya ile iletişimi yeniden kurduğunu ancak, güneş panellerinin yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği aktarıldı. Dolayısıyla SLIM şu anda yalnızca bataryalarını kullanıyor. Bu durum oldukça kötü, zira eğer SLIM şarj olamazsa, görev ömrü çok kısa olacak. Güneş’in yönü değiştiğinde hücrelerin şarj olmaya başlama ihtimali olsa da JAXA şimdilik güç tasarrufu için uzay aracının bir bölümünü kapatmış durumda ve önceliği iniş verilerini ve çekilen fotoğrafları indirmeye veriyor.

Yine de görev, hassas iniş ve iki keşif aracının Ay’a bırakılmasıyla şimdiden çok şey başardı. Her iki keşif aracı da bazı ilginç deneysel tasarımlara sahip. İlki bir atlama mekanizması kullanarak hareket ederken kameralar ve birkaç faydalı bilimsel yük ile donatılmış durumda. Sadece 250 gram ağırlığında son derece hafif bir gezgin olan ikincisi ise Ay’ın yüzeyinde karşılaşabileceği çeşitli koşullara en iyi şekilde uyum sağlamak için şekil değiştirebilen bir araç.

Aslında bu Japonya’nın ilk denemesi değil. Ülke, daha önce bunu denemiş ve başarısız olmuştu. Kasım 2022’de JAXA’nın OMOTENASHI iniş aracı Ay’a ulaşamadan kaybolurken, Nisan 2023’te Ay’a inen ilk özel şirket olmaya çalışan bir Japon startup da benzer bir kaderi paylaştı.

Geçen yıl Ağustos ayında Rusya söz verdiği Ay’a dönüş denemesini gerçekleştirdi. Ancak bu da kötü sonuçlandı ve uzay aracı yüzeye çarparak NASA tarafından görüntülenen yepyeni bir krater yarattı. Daha dün, ABD’nin özel görevi Peregrine One da Ay’a ulaşamadı, Dünya atmosferine geri düştü ve yanarak yok oldu.