Bir uygulamaya güvenip güvenmemeniz gerektiğini nasıl anlarsınız? Dikkat etmeniz gereken bazı önemli ipuçlarını sıraladık

Bir uygulamaya güvenip güvenmemeniz gerektiğini nasıl anlarsınız? Dikkat etmeniz gereken bazı önemli ipuçlarını sıraladık - Resim: 1

Bir uygulamaya güvenip güvenmemeniz gerektiğini nasıl anlarsınız? Dikkat etmeniz gereken bazı önemli ipuçlarını sıraladık

Çoğumuz günlerimizin önemli bir kısmını şu ya da bu türden uygulamaların içinde geçiriyoruz. Ve eğer yeni bir tane daha keşfetmek istersek seçenekler sayesinde hiç zorlanmıyoruz. Fakat bunların ne kadar güvenilir olup olmadığını biliyor muyuz? Bu ipuçları, kesin bir çözüm olmasa da sizi koruyabilir.

Çoğumuz günlerimizin önemli bir kısmını şu ya da bu türden uygulamaların içinde geçiriyoruz. Ve eğer yeni bir tane daha keşfetmek istediğimizde hiç zorluk çekmiyoruz. iOS’ta App Store’da yaklaşık 1,6 milyon tane uygulama olduğunu düşündüğümüzde, bu bize bir ömür yetecek bir sayı. Aynı durum Android Play Store için de geçerli.

Bu uygulamaların çoğu tamamen iyi niyetli ve faydalı olsa da ne yazık ki hepsi için durum böyle değil. Sadece bu ay içinde, yaklaşık 30 milyon yüklemeye karşılık gelen 200’e yakın kötü amaçlı yazılım barındıran Android uygulaması tespit edildi. Apple, Google, Amazon, Microsoft ve diğer şirketlerin uygulama mağazaları kötü niyetli uygulamalara karşı çok fazla koruma sağlasa da bunlar atlatılamaz korumalar değiller. Bazı uygulamalarınızı web’ten sağlıyor da olabilirsiniz, özellikle masaüstünde…

Güvenmemeniz gereken uygulamalar, banka hesaplarınıza erişmeye çalışanlardan, konumunuzu istediğinizden biraz daha fazla takip edenlere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Yine de kendinizi korumanın yolları mevcut ve dikkat etmeniz gereken bazı önemli şeyleri sizin için sıraladık. Elbette bunlar bir uygulamanın güvenilir olup olmadığını söylemek için kesin bir yöntem değil. Yine de dikkat etmeniz gereken ipuçlarıyla sizi korumayı sağlayabilirler.

Kullanıcı yorumlarına göz atın

Kullanıcı yorumları, özellikle mobil cihazlarda bir uygulamanın güvenilirliğini kontrol etmek için genellikle ilk yerdir. Ancak bunları dikkatli bir şekilde ele almak gerekir. Makul uzunlukta olan, gerçek bir kişi tarafından yazılmış gibi görünen ve bir bot tarafından otomatik olarak oluşturulmuş gibi durmayan incelemeler bulmalısınız.

İncelemeler gerçek olsa bile, taraflı olup olmadığına dikkat edin: Kullanıcıların bir uygulamayla ilgili genel memnuniyetten ziyade bir sorunu bildirmek için zahmete girme olasılığı daha yüksektir. Şikayetler ve düşük puanlar varsa, sorunların ne olduğuna bakın ve geliştiricinin yanıt verip vermediğini kontrol edin.

Web’den edindiğiniz masaüstü uygulamalarında bu daha zordur. Sitelerinde “kullanıcı referansları” olabilir, ancak bunların gerçek olup olmadığını bilmek oldukça güç. Reddit veya Twitter gibi yerlerde uygulamadan bahsedilip bahsedilmediğine bakabilirsiniz veya Trustpilot gibi bağımsız sıralama sitelerindeki yorumları inceleyebilirsiniz.

Yayıncıyı inceleyin

İlk uygulamasını piyasaya süren yepyeni bir geliştirici için yanlış olan hiçbir şey yoktur. Bununla birlikte, geliştirici sağlam bir geçmişe sahipse ve popüler olduğunu kanıtladığını görebileceğiniz birden fazla başka uygulama da sunuyorsa, bir uygulamanın güvenilirliği artar.

Görünür bir çevrimiçi ve sosyal medya varlığı da bir geliştiricinin güvenilir olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Öte yandan, hakkında herhangi bir şey bulmakta zorlanıyorsanız bu dikkatli olmanız için bir işarettir. Genellikle geliştiriciler, çalışmalarını tanıtmak ve kendilerini ulaşılabilir kılmak konusunda çok isteklidirler.

Google Play Store’da bir uygulamanın sayfasına giderseniz, uygulamanın ne kadar süredir piyasada olduğunu görmek için ‘Bu uygulama hakkında’ kısmına veya yaptıkları diğer uygulamalar için geliştirici adına (uygulama başlığının altında) dokunabilirsiniz. Apple App Store’da ise uygulama sayfasından Sürüm Geçmişi’ne dokunarak uygulamanın ne kadar süredir piyasada olduğunu veya geliştirici adına (en üstte) dokunarak diğer uygulamalarını görebilirsiniz.

Ücretli mi, ücretsiz mi?

Piyasada son derece güvenilir ücretsiz ve açık kaynak kodlu programlar var, ancak bunların sayısı o kadar da fazla değil. Çoğu uygulama geliştirici ya ön ödeme ya da sürekli abonelik sistemiyle geçimini sağlar. Bazen de ilgi alanlarınıza ve uygulamanın sizden öğrenmeyi başardığı diğer şeylere göre gösterdiği reklamlarla…

Ücretsiz veya çok ucuz olan uygulamaların veri toplama açısından sizden daha fazla şey alması ve önünüze daha fazla reklam çıkarması olasıdır. Belirgin bir finansal kaynağı olmayan ücretsiz uygulamalara karşı dikkatli olun, özellikle de buna değmeyecek veya kötü niyetli bir şey için tahminlerin üzerinde ödeme yapmak istemiyorsanız. Burada kesin bir yöntem yok, ancak bir uygulama için ne kadar ödediğiniz ve nasıl ödediğiniz, bahsettiğimiz diğer her şeyin yanında değerlendirmeniz gereken diğer hususlardan.

KAYNAK : www.chip.com.tr

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder