Buhar makinesini kim icat etti? İşte tarihi!

Buhar makinesini kim icat etti? İşte tarihi!

Sanayi Devrimi’nin ve teknolojik gelişmelerin önemli bir yeniliği olan buhar makinesi, dünya tarihinde önemli bir yere sahip. Daha öncesinde insan ya da hayvan gücüyle çalışan bu makinelerin yerine buhar teknolojisini getiren “Buhar makinesini kim icat etti?” sorusunun cevabı fazlasıyla merak ediliyor.

Buhar makinesi ne zaman ortaya çıktı?

Tarihin önemli buluşları arasında buhar makinesi yer alıyor. Buhar makineleri, buhar içerinde yer alan ısı enerjisini mekanik enerji durumuna getiren makinelerdir. İcadının ardından insanlık için büyük ölçüde fayda sağlayan bu makine, ilk olarak fabrikalarda kullanılmaya başlandı. Ancak sonrasında teknolojinin yavaş yavaş gelişmeye başlamasıyla birlikte birbirinden farklı alanlarda da kullanıma geçti.

Oldukça eski bir tarihi olan buhar makinesi 1698 yılında İngiliz Thomas Savery’nin buhar ile çalışan tulumba yapmasıyla birlikte ortaya çıktı. Makinenin ilk kez İngiltere’de ortaya çıkmasının asıl nedeni ise İngiltere’nin sanayileşme yolunda önemli adımlar atması oldu.

Bu makine ilerleyen dönemlerde gelişme gösterdi ve buharlı makine haline geldi. Bu gelişme ise İskoç mühendis James Watt tarafından gerçekleşti. Watt, sonraki dönemlerde makineyi daha verimli ve güvenli bir hale getirdi. Bundan dolayı buhar makinesi denildiği zaman akla gelen ilk isim James Watt olur.

Buhar makinesinin önceki hali olan buharlı tulumba, daha çok kömür madenlerinde tercih ediliyor. Kullanım olarak ise madenlerde yer alan suyu dışarı çıkarma amacı taşımasıydı. Ancak o dönemde çok fazla güvenli değildi. Ayrıca suyu ısıtmak için da fazlasıyla yakıta ihtiyaç vardı. Sanayi Devrimi’nin kapısını aralamasıyla birlikte buhar makinesi de gelişmiş bir şekilde ortaya çıktı.


James Watt

Makineyi onaran James Watt, ayrıca makinenin verimini de artırmak isteyerek bu alanda önemli gelişmeler elde etmiştir. 1800’lü yıllardan beri buhar makineleri, tarım, sanayi ve ulaşım alanından etkili bir kullanım sergiliyor. Üretim yapan fabrikaların buhar gücüne geçiş yapmasının yanı sıra insan veya hayvan gücü ile çalışan sistemlerin yerini de buhar makineleri aldı.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder