Dev pençelere sahip hayvanlar tarafından, binlerce yıl önce açılan mağaralar

Dev pençelere sahip hayvanlar tarafından, binlerce yıl önce açılan mağaralar

Bu yüzyılın başlarında, Güney Amerika’da bir dizi büyük mağara keşfedildi. Bu mağaraları keşfeden bilim insanları, yapılan araştırmaların ardından, herhangi bir insan veya jeolojik süreç tarafından yapılmadıklarını fark ettiler.

Discover’ın söylediğine göre, jeoloji profesörü Heinrich Frank, otoyolda yanından geçerken bir şantiyedeki bir tepeye gömülü garip bir delik gördü. Frank, kazı sırasında ortaya çıkarılan bu deliğe geri döndü ve içeri girdi.

Mağara 4,5 metre uzunluğundaydı. Frank, mağaranın jeolojik güçler veya insanlar tarafından yapılmadığını söyleyebildi ancak bunun ötesinde bir fikri bulunmuyordu. Muhtemelen gönüllü olarak girdiğiniz bir mağarada bulmak istemeyeceğiniz bir şekilde, içeride çok büyük bir ipucu vardı: Tavanda bulunan dev pençe izleri...

Kendisinin ve diğerlerinin Brezilya ve Arjantin’de keşfettiği diğer pek çok mağarayla beraber bu mağaranın da soyu tükenmiş megafauna tarafından yapıldığı düşünülüyor. Frank’in bulduğu mağara ise 10.000 yıl önce oluşturulmuş ve muhtemelen arkasında dev tembel hayvanlar var. Bu yaratıklar günümüzün tembel hayvanları gibi değillerdi ve aralarındaki temel fark, bir Afrika fili büyüklüğünde olmalarıydı.

Frank ve ekibi, Rio Grande do Sul bölgesinde, hayvanlar tarafından yapılmış, en uzunu 609 metre ve 1,8 metre yüksekliğinde olan 1.500’den fazla mağara ve tünel buldu. Bunların, muhtemelen birkaç nesil boyunca tembel hayvanlar tarafından oyulduğu düşünülüyor.

Boyutlarına rağmen, insanların dev tembel hayvanları avlamış olabileceğine dair kanıtlar var. Utah’ta bulunan tembel hayvanlara ve insanlara ait iki yüz fosilleşmiş ayak izi, 2018’de yapılan bir çalışmada bir ekip tarafından analiz edildi ve bunların, insanların “tembel hayvanları avlamasalar bile aktif olarak takip ettiğine ve/veya rahatsız ettiğine” dair kanıt olduğunu belirledi.

Paleontologlar, “Davranışın eğlence amaçlı olması muhtemeldir, ancak tembel hayvanlarla insan etkileşimleri muhtemelen iz sürme ve/veya avlanma bağlamında daha iyi yorumlanabilir” diye yazıyor ve ekliyor: “Tembel hayvanlar korkutucu bir av olurdu. Güçlü kolları ve keskin pençeleri onlara ölümcül bir erişim ve yakın mesafeli karşılaşmalarda açık bir avantaj sağlıyordu.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder