Dünya’yı parıl parıl parlarken gösteren bu uydu görüntüsü, aslında büyük trajediler içeriyor

Dünya’yı parıl parıl parlarken gösteren bu uydu görüntüsü, aslında büyük trajediler içeriyor

Peru Amazonlarına uydulardan bakıldığında, ormanların altınla parladığını görebilirsiniz. Işıldayan çukurlar, alçak Dünya yörüngesinden güzel görünse de, bu görüntü aslında Dünya gezegenindeki evimizde endişe verici bir sorunu vurguluyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir astronot, 2020 Noel Arifesinde doğu Peru üzerinde sürüklenirken altın arama çukurlarının yukarıda görebileceğiniz fotoğrafını çekti. Güneş ışınlarının mükemmel bir şekilde vurduğu altın açısından zengin çukurlar parlak bir yansımayla geri ışıldıyor.

NASA Dünya Gözlemevi tarafından açıklandığı gibi, arama çukurları, bitkisiz çamur alanlarıyla çevrili, sıkıca paketlenmiş yüzlerce su dolu havzadan oluşuyor.

Görüntünün sol tarafındaki solucan benzeri iç içe geçmiş kanallar Inambari Nehri’ni gösterirken, yasal olarak madencilikten korunan Tambopata Ulusal Koruma Alanı da fotoğrafın sağ üst köşesindeki bulutların hemen altında görülüyor. Fotoğrafın kontrastı hafif bir miktar arttırılmış olsa da, herkesin satın alabileceği bir Nikon D5 dijital fotoğraf makinesiyle çekilmiş.

Altın madenciliği, dünyadaki en büyük altıncı değerli metal üreticisi olan Peru’da büyük bir iş alanı. Ne yazık ki, bu madenlerin bir kısmı, yerel çevreyi ve Amazon topluluklarını harap eden yıkıcı süreçleri içeren yasadışı madencilikten besleniyor.

Son yıllarda, Peru’nun Madre de Dios’unda, modern zamanın altın hücumlarının geçici şehirlerin ortaya çıkmasına ve metaller için çevrenin pervasızca sömürmesine yol açan büyük sorunlar var. Büyük çaplı bir ormansızlaşmanın yanı sıra, çevredeki ekosistemde kirli su taşkınları da yaşandı.

En büyük endişelerden biri: Cıva ve çok daha zehirli olan metil cıva

Altın madencileri bazı durumlarda, genellikle yeterli güvenlik önlemleri alınmadan, altın cevherlerini topraktan ve tortulardan ayırmak için cıva kullanır. Kendisi güçlü bir nörotoksin olan cıva, göletlere sızar ve daha sonra mikrobiyal süreçlerle aşırı zehirli bir kimyasal olan metil cıvaya dönüştürülebilir.

Bu, Peru’da ve Güney Amerika’nın diğer bölgelerinde büyüyen bir sorun haline gelmiş durumda. Amazon toplulukları, cıva zehirlenmesi ve yasadışı altın madenciliğinin çevresel etkisiyle uğraşmanın yanı sıra, topraklarını ele geçiren altın madenciliği nedeniyle şiddete de maruz kaldı.

Örneğin 1990’ların başında, bir grup madenci Brezilya’nın Haximú köyüne girdi ve biri bebek olmak üzere 16 Yanomami insanını katletti. Çok daha yakın olan 2020’de ise, kuzey Brezilya’da altın madencileriyle bir çatışmanın ardından iki Yanomami insanının öldürüldüğü bildirildi.

2023 itibariyle, Brezilya’nın yeni hükümeti Amazon yağmur ormanlarında yasa dışı altın madenciliğini durdurmak için bazı adımlar attı, ancak Güney Amerika’nın bu önemli sorunu devam ediyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder