EBRD’den elektrikli araç şarj altyapısı finansmanı

EBRD'den elektrikli araç şarj altyapısı finansmanı

EBRD’den elektrikli araç şarj altyapısı finansmanı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bugüne kadar elektrikli araç şarj istasyonu ve dağıtık enerji üretimi alanındaki en büyük finansmanını Enerjisa Enerji’ye sağladı.

Banka ve şirket, yaklaşık 2 milyar lira (110 milyon dolar) finansman anlaşmasına imza attı.

EBRD’nin Londra’daki merkezinde yapılan imza töreninde, EBRD Sürdürülebilir Altyapı Grubu Direktörü Nandita Parshad ve Enerjisa Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Murat Pınar, finansmana ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Bugüne kadar sağlanan en büyük finansman

İmza töreni sonrasında açıklama yapan Parshad, söz konusu finansmanın bankanın faaliyet gösterdiği ülkelerde bugüne kadar elektrikli araç şarj istasyonu ve dağıtık enerji üretimi alanında sağladığı en büyük finansman olduğunu ifade etti.

Elektrikli araç altyapısı alanında önemli bir adım

Parshad, finansmanın bankanın operasyonları kapsamında “çığır açıcı” nitelikte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Sadece büyüklüğü açısından değil, şu an için görece yeni ama gelecekte çok kritik bir sektör olacak elektrikli araç altyapısı alanında olduğu için de bu finansmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü, ulaşımın da yeşile dönmesine katkıda bulunacak. EBRD olarak Türkiye’de çok sayıda temiz enerji projesine finansman sağladık ama elektrikli araç şarj altyapısı EBRD’nin operasyonlarını bir ileri seviyeye taşımış oldu.”

Türkiye’deki projelere yıllık1,5 milyar euro finansman

EBRD’nin Türkiye’deki projelere sağladığı yıllık finansmanın 1,5 milyar euro seviyesinde olduğunu aktaran Parshad, “Bunun yaklaşık yüzde 8’ine denk gelen 110 milyon dolarlık finansman, bir ülkede bir yılda ve tek bir işlemde sağlandı. Bizim de bu projeden çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum.” dedi.

“2030’da Türkiye’nin elektrikli araç parkının en az 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor”

Türkiye’de gelecek 5 yılda yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 65 artmasının beklendiğini aktaran Pınar, “Öte yandan, elektrikli araç piyasasında dünyadaki eğilime benzer şekilde, 2030’da Türkiye’nin elektrikli araç parkının en az 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hızlı dönüşüme öncülük ederken, sürdürülebilir, verimli ve teknolojiyi öncelik veren yatırımların hızla hayata geçirilmesi çok büyük bir öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder