Elon Musk’tan Twitter itirafı: “Bence bu garip, bunu ilk kez öğreniyorum”

Elon Musk’tan Twitter itirafı: “Bence bu garip, bunu ilk kez öğreniyorum”

Elon Musk, söz verildiği gibi, Twitter’ın algoritmasını geçtiğimiz günlerde açık kaynaklı hale getirdi. Yani, artık isteyen herkes kodu inceleyerek nasıl çalıştığını görebiliyor. Hızla incelemeye başlayan bazı dikkatli kullanıcılar, algoritmanın bir kısmında, Musk’ın varlığından haberi olmadığını söylediği bir özelliği fark etti.

31 Mart Cuma günü bir Twitter Spaces canlı etkinliği sırasında Musk, sosyal medya platformunun kaynak kodunun internete sızdırılarak GitHub’da yayınlanmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Kullanıcılar, tweet’i gönderenin Musk olduğunu kontrol eden “author_is_elon” (yazarı elon’dur) ifadesinin Twitter’ın öneri algoritmasına kodlandığını belirledi.

Musk, bu durumu “Bence bu garip” diye yanıtladı ve devam etti: “Bu arada, bunu ilk kez öğreniyorum.

Ayrıca, kodun “Cumhuriyetçi”, “Demokrat” ve “yoğun kullanıcı” tarafından gönderilen tweet’leri Sizin İçin altındaki öneriler algoritması için özel yönergeler olarak kaydettiği de bulundu. Kodun bu bölümleri daha sonra kaldırıldı.

Musk, algoritmadaki bu tür “aptalca ve utanç verici” içgörülerin aydınlatılmasının sürecin bir parçası olduğunu söyledi ve çağrıyı yapan kişiye “Açıkçası, hemen kurtulmamız gereken bir şey belirlemişsiniz gibi görünüyor” dedi.

Twitter kodun tamamını geçtiğimiz hafta GitHub’da yayınladı. Bir blog gönderisinde, açık kaynak yaklaşımının kullanıcılara Twitter’ın Sizin İçin akışında hangi tweet’lerin görüneceğine nasıl karar verdiği konusunda yardımcı olabileceği belirtildi.

Ayrıca sosyal medya devi, algoritmayı kullanıcı eleştirisine ve geri bildirime açarak iyileştirmeye yardımcı olmak için bu yolu tercih ettiğini de söylüyor. Musk, “Niyet, ‘hey, işte bizim inanılmaz açık kaynağımız: kusursuz bir mücevher’ demek değil. Hayır, düzeltilmesi gereken pek çok sorunu var ve bence bunlardan en az birini tanımlamış olabilirsiniz” dedi.

Musk, algoritmanın aşırı karmaşıklığı içerisinde keşfedilecek pek çok aptalca şey olabileceğini ancak bunları bulunur bulunmaz düzelteceklerini de söyledi.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder