Google, Daha Evvel Mahkeme Tarafından Reddedilen İtirazını Yineledi!

Google, Daha Evvel Mahkeme Tarafından Reddedilen İtirazını Yineledi!

Google, Avustralya Yüksek Mahkemesi’nden 2020’de gelen ve şirketin daha geniş internet üzerinde “yıkıcı” bir tesiri olabileceği konusunda uyardığı bir kararı bozmasını istedi. The Guardian’ın haberine nazaran yaptığı müracaatta Google, ülkenin en yüksek mahkemesinin şirketin arama motoru ile ilişki verdiği bir makale için bir avukata 40.000 dolarlık hakaret tazminatı veren bir kararı bozmaması halinde “sansür misyonu yapmak” zorunda kalacağını argüman ediyor.

2016’da, geçmiş müvekkil listesinde Melbourne’un makus şöhretli çete cinayetlerine karışan şahıslar bulunan Victoria eyaleti avukatı George Defteros, şirketten 2004 tarihli bir makaleyi The Age’den kaldırmasını istemek için Google ile irtibata geçti. Makalede, savcıların üç adamın vefatıyla ilgili olarak Defteros’a karşı açtığı cinayet suçlamaları hakkında haberler yer alıyordu. Bu suçlamalar daha sonra 2005 yılında geri çekildi. Google, yayını saygın bir kaynak olarak gördüğü için makaleyi arama sonuçlarından çıkarmayı reddetti.

Husus sonunda Defteros’un makalenin ve Google’ın arama sonuçları ile kendisini karaladığını söyleyerek mahkemeye gitti ve başarılı bir sonuç aldı. Davayı yöneten yargıç, The Age’in haberlerinin, Defteros’un Melbourne’deki yeraltı hata örgütüyle alakalı olduğunu ima ettiğine karar verdi. Victoria Temyiz Mahkemesi daha sonra Google’ın kararı bozma teklifini de reddetti.

Google’ın bakış açısından, burada kelam konusu olan sorun internetin temel yapı taşlarından birini oluşturuyor. Şirket, Yüksek Mahkeme’ye sunduğu sunumunda, “Bir hiper temas, kendi başına, irtibat kurduğu şeyin irtibatı değildir” diyor.

2020 kararı geçerli kalırsa, Google, saygın kaynaklardan gelen haberler de dahil olmak üzere, “arama sonuçlarının bir temas sağladığı web’de yayınlanan rastgele bir hususun yayıncısı olarak sorumlu” olacağını tez ediyor. Şirket savunmasında, Kanada Yüksek Mahkemesi’nin bir hiper irtibatın kendi başına karalayıcı malzeme yayını olmadığını belirten 2011 kararını da belirtti.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder