Google,, güncellemeleri keserek Chromebook’ları sabote etmekle suçlanıyor

Google,, güncellemeleri keserek Chromebook’ları sabote etmekle suçlanıyor

Ortaya çıkan yeni bir rapor, Google’ın eski Chromebook’lara verdiği desteği sona erdirerek onları ölüme mahkum ettiğini öne sürüyor.

The Register’ın haberine göre, U.S. PIRG tarafından hazırlanan “Chromebook Churn” başlıklı raporda, özellikle COVID-19 salgınının etkisiyle satışlarda yaşanan artışın ardından, okullar tarafından satın alınan Chromebook’ların artık “arızalanmaya” başladığı, elektronik atığa neden olduğu ve “okulları ek maliyetlerle karşı karşıya bıraktığı” iddia ediliyor.

Rapora göre, en iyi Chromebook’ların bile okullar için kullanılamaz hale gelmesinin üç ana nedeni var:

1) Üreticiler genellikle yeni yedek parça satmıyor ya da onarımı desteklemiyor.

2) Yazılım desteği sona eriyor ve böylece bilgisayarlar tabiri caizse “ölüyor.”

3) Tasarım tercihleri onarım ve yeniden kullanımı zorlaştırıyor.

Rapor, 1’inci ve 3’üncü maddelerde Asus, Acer ve HP gibi Chromebook üreticilerini, onarılması zor Chromebook cihazları ürettikleri ve yedek parça ya da onarım hizmeti sunmadıkları için eleştiriyor. Bir Chromebook arızalandığında, sahiplerinin Chromebook’u atmaktan başka yapabileceği çok az şey var. Chromebook’lara büyük yatırım yapan okullar içinse bu büyük bir sorun.

Rapor, 11 Chromebook modelinin, standart dizüstü bilgisayarlara kıyasla tamir edilebilirlik ve parça bulunabilirliği söz konusu olduğunda belirgin şekilde daha düşük puan aldığını ortaya koyuyor. Yine rapor, Acer’ın cihazları için doğrudan yedek parça satmadığını, HP’nin ise parts.hp.com adresinde Chromebook’lar için parça sunduğunu iddia ettiğini, ancak arama yapıldığında pratik kullanımda büyük boşlukların ortaya çıktığını söylüyor.

Raporda adı geçen bir diğer büyük Chromebook üreticisi de Asus. Asus, “dizüstü bilgisayar onarımı için hızlı ve uygun bir seçenek” sunduğunu iddia eden bir “Müşteri Kendi Kendine Onarım” programı sunuyor. Bu programın diğerlerine göre daha biraz daha iyi olduğunu söyleyen rapor yine de bunun yeterli olmadığının altını çiziyor. Bunun bireyler için faydalı olabileceğini, ancak onarılacak yüzlerce birimi olabilecek okullar ve kurumlar için pek kullanışlı olmadığını ifade ediyor.

Bunların yanı sıra rapor, Chromebook’lara yazılım desteğinin sona ermesinden de rahatsız. Hatta Google’ın güncellemeleri keserek Chromebook‘ları sabote ettiği fikri ortaya çıkıyor. Yazılım güncellemesinin sona ermesi, Ilgili Chromebook’un çalışmayı durduracağı anlamına gelmese de, artık güvenlik ve özellik güncellemelerini almayacağı ve virüsler gibi internet tehditlerine karşı savunmasız kalacağı anlamına geliyor. Bu, özellikle Chromebook’ları çoğunlukla çocuklar tarafından kullanılan okullar için endişe verici.

Bu rapora Google kayıtsız kalmış değil. Rapor ile ilgili Google’dan gelen cevap şu şekilde:

“Chromebook’ların garantili destek süresini artırmak için donanım ortaklarımızla gayretle çalıştık ve 2020’den bu yana, 2016’da 5 yıl olan otomatik güncellemeleri, 8 yıla uzattık. Ayrıca her zaman cihaz üreticisi iş ortaklarımızla çalışıyoruz.”

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder