Google şimdi de çevreci tutumu ile ön planda

Google şimdi de çevreci tutumu ile ön planda

Teknoloji ve ilerlemenin kolaylıkları çok değerli ancak bazen süreçte unuttuğumuz şeyleri hatırlamak da kolay olabilir. Son birkaç yılda doğa azalmış, bazı bölgeler ve türler sadece birkaç on yılda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Mercan resifleri de insan müdahalesi nedeniyle zarar gören bu yaşam alanlarından biridir. Aşırı balık avlama ve yıkıcı balıkçılık uygulamaları mercanları öldürebilir ve deniz yaşamına zarar verebilir. Kanalizasyon, tarım atıkları ve petrol sızıntılarından kaynaklanan kirlilik mercanı boğabilir veya zehirleyebilir.

Küresel ısınma da mercan resiflerine büyük bir tehdit oluşturur, çünkü yükselen sıcaklıklar mercanların beyazlamasına neden olur. Beyazlamada mercanlar, ona besin sağlayan algleri dışarı atar ve ölümüne yol açar. Ayrıca, deniz suyuna karbondioksit emilimiyle oluşan okyanus asidifikasyonu da mercanın iskeletini zayıflatarak hasara daha açık hale getirir. Dünyanın en büyük teknoloji devlerinden Google, insanların mercan resiflerini kurtarmak için üç dakikalık zamanlarını katkıda bulunabilecekleri ilginç bir girişim başlattı.

Google şimdi de çevreci tutumu ile ön planda

Google Google’ın yeni projesi olan Calling in our Corals, deniz biyoloğu Steve Simpson ve deniz ekoloğu Mary Shodipo ile iş birliği içinde, su altı yaşamı seslerini tanımak için Yapay Zekayı eğitmeyi amaçlamaktadır. Projenin hedefi, iklim değişikliği, aşırı balık avlama ve kirlilik nedeniyle hızla azalan mercan resiflerinin yeniden sağlıklı hale getirilmesi ve farkındalığın artırılmasıdır. Halk, su altı mikrofonu ile yapılan kayıtları dinleyerek balık sesi duyduklarında ekran düğmesine tıklayarak yardımcı olmaya davet ediliyor.

Toplanan veriler, deniz yaşamı aktivitesini otomatikleştirmeye yardımcı olacak ve hasar görmüş habitatların restorasyonuna bile katkıda bulunabilecektir. Araştırmacılar, sağlıklı resiflerin seslerini geri oynatarak, insan faaliyetleri tarafından etkilenen veya korunan resiflere yeni balıklar ve diğer su altı türlerini çekmeyi umuyorlar.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder