Google’a 4 buçuk milyon TL’lik ceza! İşte nedeni

Google’a 4 buçuk milyon TL’lik ceza! İşte nedeni

Google, son günlerde çıkartmış olduğu yeni akıllı telefon ailesi Pixel‘ler ve kendi üretimi işlemcileri ile adından söz ettiriyor. Ancak şirketin başı Rusya ile büyük dertte. Moskova, teknoloji devi Google’a, ülkede elde ettiği gelirinin yüzde 1‘i kadar ceza kesti. İşte detaylar…

Moskova’dan Google’a 32 milyon Ruble ceza!

Bugün Google ile Rusya arasında yapılan görüşmelerin ardından, 32 milyon Ruble’yi (455 bin dolar) aşan bir ceza kesildiği öğrenildi. Ortaya çıkan bilgilere göre, Moskova, Google‘a ülkede yasaklanmış içerikleri arama motoru ve YouTube üzerinden kaldırmasını söylediği halde şirket gerekli adımları atmadı. Bu durumun ardından da Google’a, yıllık gelirinin yüzde 1‘i oranında bir ceza kesilmesi kararlaştırıldı.

Ülkenin haber ajanslarına göre, Rusya‘nın dış müdahaleyi araştırmak için kurmuş olduğu komisyonun liderliğini üstelenen milletvekili Vasily Piskarev, Google yetkililerine diyalog çağrısında bulundu. Ardından şirket, adına kesilen cezanın tamamını ödedi.

YouTube‘un EMEA‘daki devlet yetkilileriyle etkileşimden sorumlu Marco Pancini yaptığı paylaşımda, Google’ın tüm yaptırımları zamanında ödediğini söyledi. Ayrıca şirketin iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor da yaptığı açıklamada, bu yıl için kendilerine kesilen cezanın 32.5 milyon Ruble olduğunu belirtti.

Interfax‘a göre, Raskomnadzor Amerikalı şirkete, YouTube‘un hızını yavaşlatacak kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Ancak bu tip idari önlemlerin şuan için gerekli olmadığını da söyledi. Yani Google tarafına göz dağı verildi. Bunun üzerine Pancini, Google‘ın 2020 yılında Rusya‘dan gelen içerik silme taleplerinin yüzde 96.2‘sinin gerçekleştiğini söyledi. Üstelik yalnızca bu yılın ilk iki çeyreğinde 500 bine yakın videonun da kaldırıldığını belirtti.

Rusya hangi içerikleri kaldırtmak istiyor?

Rusya‘nın özellikle uyuşturucu bağımlılığı ve tehlikeli şeyleri teşvik eden içeriklerin kaldırılmasını istediği söyleniyor. Ayrıca bir takım ev yapımı patlayıcılar ve aşırılıkçı grupların terörü desteklemek için platforma yüklemiş olduğu propaganda videolarının da kaldırılarak, küçük yaşta kişiler tarafından izlenilmesinin önüne geçildiği söylendi.

Aslında geçtiğimiz yıllarda Google ile Türkiye arasında da benzer bir durum yaşandı. Uzun bir süre ofis açıp bir yetkili tayin etmeyen şirketlerin tamamına toplu bir şekilde ceza kesildi. Ancak daha sonrasında taraflar arasında uzlaşma sağlandı ve konu tatlıya bağlanmış oldu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unuymayın!

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder