Güneş yıllar içerisinde renk değiştirerek sarısını kaybetti mi? Ya da Güneş gerçekte ne renk?

Güneş yıllar içerisinde renk değiştirerek sarısını kaybetti mi? Ya da Güneş gerçekte ne renk?

Son zamanlarda internet üzerinde başlayan yeni bir tartışma, insanların Güneş’in son birkaç on yıl içerisinde renk değiştirdiğine inandığını öneriyor. Duruma şaşıran bazı Twitter kullanıcıları bir ileti dizisinde, insanlar Güneş’in eskiden sarı, şimdi ise beyaz olduğuna inandıklarını iddia ettiler.

Bir Twitter kullanıcısı, “20’li yaşlarındaki birine, ben çocukken güneşin sarı olduğunu söylüyorum ve gülüyor” diye yazdı: “Sarı bir güneşi en son Teletubbies’de gördüğünü söylüyor. İşte şu anda güneş. Beyaz ve garip bir şekle sahip. Senin bulunduğun yerde nasıl görünüyor?

Aslına bakarsanız bu fikir yeni değil ve yıllardır komplo teorilerine konu oluyor.

Güneş’in rengi yıllar içerisinde değişti mi?

Yazar ve film yapımcısı Jay Weidner, 2017 yılında “Güneş eskiden sarıydı. Tamam mı? Güneş artık sarı değil. Artık beyaz” dedi ve ekledi: “Ve bunu sana söyleyecek kadar yaşlıyım, eskiden sarıydı ve benim yaşımdaki herkes sana Güneş’in kesinlikle sarı olduğunu söyleyecektir.

Peki Güneş gerçekte ne renktir? Eski NASA astronotu Scott Kelly’nin de doğruladığı üzere, eğer Güneş’e atmosferin üzerinden bakarsanız, beyaz görünüyor.

Bunun nedeni, Güneş’in görünür spektrumdaki tüm renkler de dahil olmak üzere tüm dalga boylarını içeren ışık yaymasıdır ve tüm renkleri içeren ışıkları beyaz olarak algılarız. Ancak, Güneş atmosferimize çarptığında, mavi spektrumdaki ışık kırmızı ışıktan daha verimli bir şekilde dağılır. Bu yüzden beyaz ışığın mavi kısmının daha az kısmının gözbebeklerimize ulaşması sebebiyle, Güneş’i hafif sarıya boyanmış gibi algılarız. Örneğin gün doğumu ve gün batımı gibi ışığın daha fazla atmosferden geçmesi gereken zamanlarda, mavi ışık daha fazla dağılır ve bu da güneşin daha sarı veya kırmızı görünmesine neden olur.

Benzer bir şekilde, Güneş tam üzerinizdeyken ışığın daha az atmosferden geçmesi gerektiğinden dolayı, ışığın mavi kısmının göreceli olarak daha az kısmı dağılacak ve ışık daha beyaz görünecektir.

Çocukken Güneş’in daha sarı olduğu inancı, nostaljiye, normal bir gün yerine güzel bir gün batımını hatırlama eğilimine veya bir Twitter kullanıcısının da önerdiği gibi, gençken hava kirliliğinin daha yüksek olması gibi nedenlere bağlı olabilir.

Dahası, bilgili kişiler, eğlence için işleri gerçekten karıştırmak amacıyla Güneşimizin yeşil olduğunu da iddia edebilirler.

NASA’nın 2017 tutulmasından önce açıkladığı üzere “Aslında, güneş radyodan gama ışınına kadar tüm dalga boylarında enerji yayar. Ancak, enerjisinin çoğunu mavi-yeşil ışığa yakın olan 500 nm civarında yayar. Yani Güneş’in mavi-yeşil bir renkte olduğu söylenebilir!

Yine de, Güneş sadece mavi-yeşil değil, tüm dalga boylarını yaydığından, bu spektrum gözbebeklerimize çarptığında onu hala beyaz olarak görürüz.

Sonuçta ortaya çıkansa şu oluyor: Geçen yıllar içerisinde Güneş’in sarı rengini kaybetmediğine emin olabilirsiniz…

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder