İşte Facebook’un TBMM’ye gönderdiği rapor!

İşte Facebook’un TBMM’ye gönderdiği rapor!

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Toplumsal Medya Yasası, bir mühlet evvel gayesine ulaştı. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve Pinterest üzere platformlar, Türkiye’ye temsilci atayarak burada ofislerini açtı. Kelam konusu kanun, bağlantı konusundaki sıkıntıları aşarken, ferdî verilen korunması istikametinde de kıymetli bir adım oldu.

Bu kapsamda TBMM Dijital Mecralar Komitesi ise çalışmalarını hızlandırdı. Tüm toplumsal medya şirketleri ile bağlantı halinde olan kurul, Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın çatı şirketi Meta’nın gönderdiği rapor ile gündeme geldi. İşte ayrıntılar…

Meta, uygunsuz içeriklere müsaade vermeyecek

TBMM’nin talebi üzerine bir toplumsal medya raporu hazırlayan Meta Türkiye, kurul üyesi vekillerin merak ettiği soruları yanıtladı. Raporda, Türkiye’deki içerikleri denetlemek için lisana ve kültüre hakim bir takıma sahip olduklarının altını çizen şirket, topluluk kurallarına uygun olmayan hiçbir içeriğe müsaade vermeyeceklerini net bir formda söz etti.

Süreci de anlatan Meta, paylaşımlarla ilgili bir bildirim alındığında durumu kelam konusu platformun topluluk kurallarına nazaran incelediklerini ve ihlalin tespiti durumunda ise ilgili içeriği sildiklerini açıkladı. Lakin sürecin üniversal olduğunun ve gelen taleplerin kuralları değiştirmediğinin de altı çizildi. Mevzuyla ilgili yapılan tam açıklama ise şu biçimde:

Bir bildirim aldığımızda, bunu evvel Facebook Topluluk Standartları yahut Instagram Topluluk Kuralları’na nazaran inceleriz. İçeriğin politikalarımızı ihlal ettiğini belirlersek, kaldırırız. İçerik politikalarımızı ihlal etmiyorsa, Küresel Network Initiative (Küresel Ağ Girişimi) üyesi olarak taahhütlerimiz ve Kurumsal İnsan Hakları Siyasetimiz doğrultusunda, bildirimin geçerli olup olmadığını teyit etmek için dikkatli bir hukuksal inceleme ve tıpkı vakitte bir insan hakları incelemesi gerçekleştiririz.

Bildirimlerin tüzel olarak geçerli olmadığına, çok geniş olduğuna yahut milletlerarası insan hakları standartlarına uymadığına inandığımız durumlarda, açıklama talep edebilir yahut rastgele bir süreç yapmayabiliriz. Her durumda; kararlarımızın, tabire eserlerimiz aracılığıyla erişim üzerindeki tesirini dikkate alıyoruz. Organik içeriğe karşı Topluluk Standartlarımız yerine mahallî mevzuat temelinde hareket ettiğimizde, içeriğe erişimi sadece hukuka muhalif olduğu argüman edilen ülkede kısıtlar ve öbür rastgele bir ceza yahut özellik kısıtlaması getirmeyiz.

Raporda yanıtlanan bir başka soru ise şahsî bilgilerin güvenliği oldu. İnsanlara zımnilik haklarını ihlal ettiğini düşündükleri manzaraları bildirmeleri için çeşitli imkanlar sunan şirket, Facebook Protect programı kapsamında platformu her açıdan daha inançlı bir ortam yapmak istediklerinin de altını çizdi.

“Kullanıcılar, gördükleri reklamları belirlemek için datalarının nasıl kullanıldığına ait daha fazla bilgi alabilirler ve reklam tercihleri üzere reklam denetimlerinden faydalanabilirler. Bu ön sürüme erişebilen kullanıcılar, kapalılık merkezine, Facebook’un masaüstü versiyonundan ayarlar ve zımnilik kısımlarına girerek ulaşabilmektedirler” bilgisi verildi.

Pekala siz bu bahis hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce toplumsal medya platformları işleyişleri hakkında gereğince şeffaf mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder