Kaçak kat ve kolon kesmeyi sona erdirecek BKS hayata geçti

Kaçak kat ve kolon kesmeyi sona erdirecek BKS hayata geçti

Bina Kimlik Sistemi ile binaların periyodik olarak denetimi yapılacak, bodrumu kata çevirme, ilave kat çıkılması, kolon kesilmesi gibi aykırılıkların engellenmesi sağlanacak.

Bakanlıkça, Türkiye’de yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın denetimi ve takibi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacıyla BKS uygulaması geliştirildi.

CAN GÜVENLİĞİ İÇİN GELİŞTİRİLDİ

Giriş katta bulunan dükkanlar için kolonların kesilmesi, iskan sonrası binaya kaçak kat çıkılması ve binaya statiğini değiştiren müdahalelerde bulunulması, özellikle son İzmir depreminden sonra daha da yüksek sesle dile getirilmeye başlanan konular olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yürürlüğe giren Bina Kimlik Sistemi ile ölüme davetiye çıkaran bu bilinçsizce yapılan davranışların önüne geçmeyi hedefliyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Bina Kimlik Sistemi ya da kısaca BKS ile yapımı tamamlanan her binaya sertifika niteliğinde birer QR kodu ve elektronik etiket verilecek. Bir levha olarak binaya monte edilecek olan bu sertifika sayesinde söz konusu bina ile ilgili tüm teknik bilgilere kolaylıkla ulaşılabilecek. Pilot uygulamaları tamamlanan BKS, bu ay itibarıyla resmen uygulamaya alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, söz konusu uygulamanın detaylarını Hürriyet’e açıkladı.

EVİN TÜM GEÇMİŞİNE ULAŞILABİLECEK

BKS sayesinde yeni bir ev alacak ya da kiralayacak vatandaşların evin güvenli olup olmadığını ya da binada yasadışı bir işlem olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebileceğini; müteahhit firma ya da mülk sahibi tarafından verilen bilgilerin doğruluğunun teyit edilebileceğini aktaran Can, “Vatandaş binada kullanılan betondan, iskan tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan denetim sonuçlarına kadar her bilgiye ulaşacak” dedi.

KAYNAK : AA, Haber7

KAYNAK : Haber7

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder