Kahramanmaraş Depremleri Hakkında Uzmanların Açıklamaları

Kahramanmaraş Depremleri Hakkında Uzmanların Açıklamaları

Türkiye, tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşıyor. 6 Şubat 04.17’de meydana gelen 7.7’lik deprem, bu depremin şiddetli artçıları ve 13.24’te gerçekleşen bağımsız 7.5’lik bir başka deprem, binlerce binanın yıkılmasına ve vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açtı.

Kaybımızın boyutunu henüz tam olarak anlayamadık. Fakat Türkiye ve dünya çapındaki pek çok uzmandan gelen açıklamalar, bu konu hakkında ipuçları sunuyor.

Prof. Dr. Zeki Gündüz: “İstanbul’u etkilemesi pek de mümkün değil”

Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası “Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?” sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Zeki Gündüz, şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul’u etkilemesi pek mümkün değil tabi ki. Ayrı bir fay hattı üzerinde. Fakat sonuç itibariyle İstanbul’daki binalarımız da aynı riski maalesef taşımaktadır. Yapı stokumuz oldukça eski.”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Böyle bir deprem işleyişi görülmedi

“M7,7’lik depremden sonra olan M7,6lık deprem irkitilmiş bir depremdir(induced earthquakes). Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor.”

İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Carlo Doglioni: Türkiye, birkaç saniyede 3 metre hareket etti

İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Carlo Doglioni, Türkiye’nin 150 kilometrelik fay hattında birkaç saniye içinde 3 metre hareket ettiğini öne sürdü. Doglioni, Türkiye’nin Arap levhası üzerine gittiğini belirtti.

Danimarka Jeoloji Enstitüsü: Depremin sarsıntıları Grönland’a kadar ulaştı

Danimarka Jeoloji Enstitüsü, 7.7’lik depremin sarsıntısının Grönland’da dahi kayıtlara geçtiğini paylaştı.

Prof. Dr. Şerif Barış: Artçılar en az 2 yıl sürecek

Kocaeli Üniversitesi Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, artçıların en az 2 yıl daha süreceğini ifade etti. Barış, deprem zararlarını azaltmasının yegâne yolunun da deprem öncesi ev ve iş yerinde hazırlıklar yapılması, önlemler alınması olduğunu hatırlattı.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder