Mars’ın Yüzeyindeki Suyun İzleri İncelendi

Mars’ın Yüzeyindeki Suyun İzleri İncelendi

Bir orta Mars’tan arsa almak epeyce tanınan bir yatırım aracıydı. Hala üzerinde hayat olup olmadığı aşikâr olmayan gezegeni aşikâr ki biz beşerler asla rahat bırakmayacağız. Güneş sistemindeki öbür gezegenler içerisinde ömür olması en olası gezegen olan Mars’la ilgili her geçen gün yeni bir araştırma yapılıyor.

Yaşamsal işlevleri araştırılırken geçmişine de inilen Mars’ta, tahminen de milyarlarca yıl evvel su bulunduğuna dair birçok delil ortaya çıkartıldı lakin tekrar de bu Mars’ın tam geçmişini anlamamıza kâfi değil. Bilim insanları Mars’ın muhtemel geçmişiyle ilgili en yeni varsayımlarını aktardı.

Mars üzerindeki tuzun izini sürdüler

Araştırmacılar, Mars yüzeyinde en son ne vakit suların aktığını ya da suyun akmayı ne vakit bıraktığını anlamak ve gezegenin geçmiş haritasını daha net ortaya çıkartmak için yüzeyindeki tuzdan yararlandı. Mars yüzeyinde birçok farklı tuz tespit edildi lakin araştırmacı Ellen Leask ve Bethany Ehlmann, sofra tuzu olarak da bildiğimiz sodyüm klorürün bir bileşiği olan klorürün peşine düştüler. Bunlar, suda en kolay çözünen tuzlardır, yani etrafta su varsa klorür tuzları içinde çözülür. Bu sebeple Mars yüzeyinde bulunan tuz birikintileri, o bölgedeki son su kuruduğu için orada demektir.

Tuz birikintileri havzalardan daha yüksekte bulundu

Tuz birikintilerinin haritasını çıkarttıklarında araştırmacılar birçok bilgi sahibi oldu. Şayet bir gezegendeki sular kurumaya başlıyorsa, kalan suların havzalarda toplanmasını beklersiniz. Lakin araştırmacıların çıkarttığı haritaya nazaran tuz birikintilerinin birçok havzalardan daha yukarda ve dar alanlardaydı. Bu durum, suyun kanallara aktığını lakin doldurdukları havzaya ulaşamadan kuruduğunu gösterdi.

Mars yüzeyinde evvelce buz birikintileri olma ihtimali daha yüksek

Son olarak tuz birikintilerinin yaşına bakmak isteyen araştırmacılar, birikintilerin bulunduğu yerlerin darlığından ötürü krater sayımı gerçekleştiremedi. Bunun yerine birikintilerin altlarındaki kaya yataklarının tarihine odaklandılar. Bir bölgede 3,3 milyar yıllık bir kayanın üzerinde bulunan ve 2 milyar yıl evvel yaşanan bir olayla değişen bir tuz yatağı buldu. Bir öteki bölgede ise 2.3 milyar yıl öncesinde volkanik yatakların üzerinde konumlanmış tuz yatağı tespit edildi. Bu araştırmayla birlikte; Mars’ın ne vakit bu kadar soğuyup sıvıya müsaade vermeyecek bir atmosfere büründüğüne dair edindiğimiz en yeni bilgiler bunlar oldu.

Bu sonuçlar doğrultusunda da araştırmacılar Mars’ın geçmişte kalıcı bir su varlığına sahip olmadığını bunun yerine mevsimsel olarak su bulundurduğunu ve büyük buz birikintileri olabileceğini düşünüyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder