Nanoteknoloji, gözlüklerde buğulanmaya son verebilir

Nanoteknoloji, gözlüklerde buğulanmaya son verebilir

Gözlüklerin buğulanması gerçekten sinir bozucu bir durum. Pandemide yüz maskesi takmış olan ve gözlük kullanan herkes bunun ne kadar büyük sorun oluşturduğunu biliyor. Ancak nanoteknoloji yakında görüşünüzü net tutabilir. ETH Zürih araştırmacıları, büyük miktarda kızılötesi radyasyonu emerek camı 46F’ye kadar ısıtan ve birçok nemli koşulda camlarınızı buğulanmadan tutan altın bir nano kaplama geliştirdiklerini açıkladı.

10nm kalınlığındaki kaplama, altını yalnızca kırılma yoluyla ısıtma etkisini artırmakla kalmayan, aynı zamanda aşınmaya karşı koruyan titanyum oksit katmanları arasına sıkıştırıyor. Tasarım, radyasyonun diğer tarafa ulaşmasını engellediği için sıcak havalarda aşırı ısınmaya da yol açmıyor.

ETH, kaplamayı, temiz bir odada vakuma dayalı buhar biriktirme gibi üretimde yaygın olan teknikleri kullanarak yaptığını belirtiyor. Başka bir deyişle, şirketler üretim hatlarını yenilemek zorunda kalmayabilir. Üstelik bu katman, altın olmasına rağmen düşünüldüğü kadar pahalı değil, zira kaplama için gereken altın miktarı son derece az. Yine de, ekip başka metaller üzerinde de çalıştıklarını söylüyor.

Altın kaplamalı gözlüklerin piyasaya çıkması biraz zaman alabilir. Mucitleri patent başvurusunda bulunmuş olsalar da, firmalar bu alanda fazla girişken görünmüyor. Bu kaplama fikri, sadece gözlükler için de geçerli değil. Araştırma grubu, katmanın araba ön camlarındaki buğuyu azaltmak için de kullanılabileceğini ve hatta sıcak kalması gereken aynalar, pencereler ve diğer birçok şeffaf yüzey için de yararlı olabileceğini söylüyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder