NASA’nın Müsabakasına Türkiye’den Bir Firma Katılacak

NASA’nın Müsabakasına Türkiye’den Bir Firma Katılacak

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz günlerde bir yarış başlatmıştı. Bizim de sizlerle paylaştığımız bu müsabakada iştirakçilerden ucuz ancak tesirli bir besin teknolojisi istenmişti. NASA’dan yetkililer insanlardan beklenen bu teknolojinin uzun vadeli uzay seyahatlerinde astronotların karnını doyurabilmesi için kullanılacağını söz etmişti.

Ayrıyeten bu müsabakanın epey ilgi cazip bir mükafatı de vardı. Yetkililer, müsabakada 1 milyon dolarlık (Yaklaşık 13 milyon 553 bin TL) ödül havuzunun bulunduğunu aktarmıştı. Bunun yanı sıra yarışa dünyanın her yerinden insanların katılabileceği tabir edilmişti. Artık de NASA’nın bu müsabakasına ülkemizden talip çıktı.

‘Amacımız ödül değil’

Sputnik’in haberine nazaran NASA’nın müsabakasına Aydın’da bulunan bir firma müracaatta bulunmayı planlıyor. İnsanların kıtlıkta ve teknoloji yoksunluğunda beslenmelerini sağlamayı amaçlayan projeler üzerinde çalışan Karya Farma HBX AR-GE isimli firmanın Projeler Koordinatörü Hakan Başlık, 1 milyon dolarlık müsabakaya katılacaklarını tabir etti.

Maksatlarının ödül değil, Aydın’a ve yürütülen çalışmalara dikkat çekmek olduğunu aktaran Başlık, Menderes Vadisi’nde yetiştirilen eserlerin insanlığa yararlı olabileceğini belirtti. Ek olarak Başlık yaptığı açıklamalarda, “NASA’nın mükafatını kazanmanın baş kuralı, teknolojiyi asgarî kaynak ve atıkla hazırlamak. Bu yarış, besin teknolojisinin hudutlarını zorlamak, geleceğin kâşiflerinin sıhhatini muhafazaya yarayacak inovatif çalışmalar ile ilgili bir yarışmadır” sözlerini kullandı.

Karya Farma HBX AR-GE’nin Adnan Menderes Üniversitesi ADÜ Teknokent içerisinde faaliyet gösterdiğini söz eden Başlık geliştirdikleri HBX-2371-immünextraT13 ile ilgili de konuştu:

İçeriğinde yer alan yüksek omega yağ asitleri, vitaminler, mineraller ve proteinlerin yanı sıra bozulma riskinin olmayışı bu teknolojiyi müsabaka için uygun hâle getiriyor. Uzun çalışmalar sonucu HBX-2371’den sonra 17 bilimsel patentli çalışmaya imza attık. Bu buluşumuz müsabaka için gerekli özelliklere sahip. Besin ögelerinin her şarta uygun olması, hastalıklara karşı koruyuculuğu olan eserimizle müsabakaya katılacağız

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder