“Ölmüş yıldızlar mezarlığı” keşfedildi: İşte Galaktik Öbür Dünya

“Ölmüş yıldızlar mezarlığı” keşfedildi: İşte Galaktik Öbür Dünya

Yıldızların bile ömürlerinin bir sonu ve dolayısıyla son bir dinlenme yerine ihtiyaçları var. Sidney Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kara deliklere veya nötron yıldızlarına çöken eski yıldızların göksel kalıntılarını arayarak bu tür bir yerin nerede olabileceğini bulmaya çalıştılar.

Ve bu araştırma sonuç verdi: Samanyolu’nun görünen bölümünün hemen altında, ölmüş yıldızlardan oluşan galaktik bir “mezarlık” bulunuyor.

Buldukları ve ilk kez başarılı bir şekilde haritalandırdıkları bulgu, kendi galaksimizin yüksekliğini çok aşan bir yıldız mezarlığı. Eşlik eden çalışmalarını Monthly Notice of the Royal Astronomical Society’de (Aylık Kraliyet Astronomi Topluluğu Bildirisi) yayınlayan araştırmacılar, keşiflerini yerinde bir şekilde “galaktik öbür dünya” olarak adlandırıyorlar.

Sidney Astronomi Enstitüsü doktora öğrencisi olan baş yazar David Sweeney bir basın açıklamasında, “Galaktik öbür dünyanın ‘yüksekliği’ Samanyolu’nun kendisinde üç kattan daha büyük” dedi ve ekledi: “Ve nesnelerin inanılmaz bir şekilde yüzde 30’u galaksiden tamamen atıldı.

Hem kara delikler hem de nötron yıldızları, büyük kütleli yıldızların ömürlerinin sonunda kendi içlerine çökmesi ile meydana gelen muazzam bir patlama veya diğer adıyla bir süpernova sonrasında oluşur. Bu güçlü patlama, bu yıldız kalıntılarını uzayın karanlık bölgelerine fırlatır ve burada gökbilimciler tarafından araştırılması zor bir yerde bulunur.

Ancak araştırmacılar, Quondam yıldızlarının ömrünü titizlikle simüle ederek “cesetlerinin” nereye gittiğini tahmin etmeyi başardı.

Sweeney, “Gerçek dağılımlarını ararken çözmem gereken en zor sorun, yaratılışlarının şiddetli anlarında aldıkları ‘tekmeler’i açıklamaktı” dedi ve ekledi: “Süpernova patlamaları asimetriktir ve kalıntılar saatte milyonlarca kilometreye kadar yüksek bir hızla fırlatılır ve daha da kötüsü bu, her varlık için bilinmeyen ve rastgele bir yönde gerçekleşir.

Sidney Üniversitesi’nde mezarlığın haritasına yardımcı olan bir araştırma görevlisi olan Sanjib Sharma da “Galaktik öbür dünyanın bir miktar farklı olmasını, ancak genel anlamda benzer olmasını bekliyordum” dedi ve devam etti: “Biçimde bu kadar radikal bir değişiklik beklemiyordum.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder