Ormanlar tehlike saçıyor! Peki ama neden?

Ormanlar tehlike saçıyor! Peki ama neden?

Bilim adamları, Amazon yağmur ormanlarının emebileceğinden daha fazla karbondioksit saldığını ilk kez doğruladı.

Amazon yağmur ormanlarının gezegenimizin sağlığı için önemini hepimiz biliyoruz. Koruma örgütleri onlarca yıldır tropik araziyi kurtarmak için kampanyalar yürütüyor. Ne yazık ki, yağmur ormanlarının karşı karşıya olduğu sorunlar, 2019’da Brezilya Amazonları’nda orman yangınları çıktığımda bir kez daha gündeme getirilmişti. Ve ne yazık ki, bu değerli kaynak hakkında daha fazla kötü haber gelmeye başladı.

Bilim adamları, Amazon yağmur ormanlarının emebileceğinden daha fazla karbondioksit saldığını ilk kez doğruladı. Ormanın karbondioksiti emme yeteneği, küresel karbon emisyonlarını dengelemede hayati önem taşıdığından, durum endişe verici halde. Bu yılın başlarında yayınlanan çalışma, Brezilya’nın yağmur ormanlarının 2010-2019 döneminde emdiğinden yaklaşık %20 daha fazla karbondioksit saldığını gösterdi.

Yağmur ormanlarının doğu ve batı kısımları arasında belirgin bir fark olduğu için ormansızlaşma ve yangınların keşifler üzerinde doğrudan etkisi oldu. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden baş yazar Dr. Luciana Gatti, “Amazon’un yaklaşık %30’u ormansızlaştırılan doğusunda, bu bölge batıya göre 10 kat daha fazla karbon saldı, bu da yaklaşık %11 ormansızlaşmaya denk geliyor” diyor.

Koruma yasalarını gevşetmenin ve kitaplardaki yasaları uygulamamanın ciddi ve uzun vadeli sonuçları olduğunu doğru.

Amazon’un güneydoğu bölgesi rekor sıcaklıklar kaydediyor. Yılın en sıcak iki ayında, bölge, küresel ortalamanın üç katı olan ve Kuzey Kutbu’nda görülen sıcaklık artışıyla karşılaştırılabilir sıcaklıklar kaydetti. Bu değişikliklerin bir başka sonucu da, bilim adamlarına göre iklim değişikliği ile bağlantılı olan yağış eksikliğidir.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder