Türkiye’de Cinsiyet Değiştirme Süreci Nasıl İlerliyor?

Türkiye’de Cinsiyet Değiştirme Süreci Nasıl İlerliyor?

Ülkemizde son dönemde sık sık tartışılan ve alenen LGBTİ+ bireylerin yaşam hakkını tehdit eden ”LGBTİ+ propagandası” mevzusu, bugün bir başka tartışma başlığı ile gündeme geldi.

Habertürk’ten Mahir Kılıç’ın haberine göre MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ”LGBTİ+ propagandasını” engellemek istediklerini ve bu kapsamda da tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet değiştirme operasyonlarının engellenmesi için kanun teklifi hazırladığını söyledi. 

Cinsiyet değiştirme operasyonu, Türkiye’de her isteyene keyfi uygulanan bir operasyon mu?

Cinsiyet değişikliği operasyonu, biyolojik cinsiyetini değiştirmek isteyen kadın ve erkeklere uygulanan tıbbi bir operasyon. Operasyon süreci hem tıbbi hem de hukuki olarak pek çok şartı barındıran ve kanunlarla denetlenen, uzman görüşlerine dayanan bir süreç.

Yani halihazırda her isteyen, hastaneye gidip cinsiyetini değiştiremiyor. Dolayısı ile hazırlanan yeni kanun teklifi tam olarak neyi hedefliyor, belirsiz.

Gelin, Türkiye’de cinsiyet değiştirme operasyonu süreci nasıl ilerliyor adım adım bakalım;

  • Biyolojik cinsiyetini değiştirmek isteyen bir kadın ya da erkek, ilk adım olarak mahkemeye başvuruyor.
  • Mahkeme ilk olarak bu kişilerin 18 yaşından büyük olup olmadığına ve evli olup olmadığına bakıyor. 18 yaşından küçük olan ya da evli olan kişiler cinsiyet değiştirme sürecine başlayamıyor.
  • Mahkeme tarafından dikkate alınan bir diğer kriter, kişilerin ‘transseksüel yapıda olması’. Bu da kanuna göre en basit şekilde kişinin kendini biyolojik cinsiyeti kadınken erkek ya da erkekken kadın hissetmesi anlamına geliyor. Bu kişilerin cinsiyet değiştirmeleri ruhsal sağlıkları için zorunlu ve gerekli görülüyor. Bu maddeye aynı zamanda çift cinsiyetli olarak bilinen hermafrodit bireyler ve interseks bireyler de dahil edilebilir.
  • Aynı zamanda, mahkemeye başvuran kişilerde ‘üreme yeteneğinden sürekli olarak yoksun olma‘ şartı da aranıyor. 
  • Son olarak ise bir kişinin cinsiyet değiştirebilmesi için cinsiyet değişikliğinin sağlık yönünden zorunlu olduğuna dair eğitim ve araştırma hastanesinden alınmış resmi sağlık kurulu raporu gerekiyor. Tek bir doktor tarafından verilen raporlar geçerli olmuyor, Cinsel Kimlik Sorunlarını Değerlendirme Kurulu raporu zorunlu olarak isteniyor. Rapor da alınırsa, kişinin cinsiyet değiştirmeye uygun olduğu belgeleniyor ve operasyon onaylanıyor.

Operasyon onayından sonra da doğrudan ameliyat gerçekleşmiyor. Öncesinde hormon tedavisi ve uyum süreci ile bireylerin psikolojik durumları da göz önünde bulundurularak ameliyat öncesi hazırlık dönemi oluyor. Kişiler hormon tedavisi ile yaşanan değişimlere adaptasyon sorunları yaşamamaları için gözetim altında oluyor.

Özetle; Türkiye’de bir kişinin cinsiyetini değiştirebilmesi için 18 yaşından büyük, bekar, ‘transseksüel yapıda’ olması ve operasyonun tıbbi yönden zorunlu olduğuna dair bir rapor zaten gerekiyor;

Bu vesileyle hatırlatmak isterim; cinsiyet değiştirmek özenilerek ‘hadi değiştireyim’ denilebilecek bir şey değil ve bu türden bir talep zaten onaylanmaz. Cinsel yönelimler de özenilerek sahip olunacak ya da propagandası yapılacak şeyler değil. Her birey kendi varoluşunu özgürce yaşama hakkına sahip.

Yaratılan nefret ortamının sayısız insanın yaşam hakkına gasp ettiğini, şiddeti büyüttüğünü hatırlamalı; kendi değerlerimizle uyuşmuyor diye açık açık başka insanların değerlerine saldırmanın suç olduğunu unutmamalıyız.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder