Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri: Göktuğ Bozdoğan ve Gökdoğan

Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri: Göktuğ Bozdoğan ve Gökdoğan

Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan AIM-120 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir gelişim düzeyine ulaştı. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazı özellikleri ile sınıfında Dünyanın en iyilerinden biri olacaktır. Halen çok fonksiyonlu arayıcı başlığı geliştirme aşamasındadır.   2019 sonunda kabul testlerini bitirilmesi hedeflenen Göktuğ füzesinin Varyant-2 (Gökdoğan / Peregrine) füze modeli kullanıma alınacak ve F-16’lardaki “AIM-9X Sidewinder” füzesinin yerini alacak. Uzun menzilli olan Varyant-1 (Bozdoğan / Merlin) füzesi ise yerli savaş uçağı TF-X ile birlikte kullanıma sunulacak.

Füzelerin genel özellikleri  Göktuğ Bozdoğan / Merlin Uzun Menzilli RF Güdümlü Hava-Hava Füzesi

Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir gelişim düzeyine ulaşmıştır. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazı özellikleri ile sınıfında Dünyanın en iyilerinden biri olacaktır. Halen çok fonksiyonlu arayıcı başlığı geliştirme aşamasındadır.

Gökdoğan / Peregrine Kısa/Orta Menzilli IIR Güdümlü Hava-Hava Füzesi

Gödoğan / Peregrine füzesi, Türk Hava Kuvvetlerinin halen kullanımında olan kızılötesi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzesinin yerini alacak, kısa/orta menzilli bir hava-hava füzesidir. Füze IRIS-T gövde yapısını kullanan, Hisar-A ve Hisar-O da kullanılan Aselsan IIR arayıcı başlığını kullanacaktır. Füzenin envantere girmesi, Hisar programı tarafından Aselsan tarafından geliştirilmekte olan IIR başlığın tamamlanmasının ardından çok kısa bir sürede gerçekleşebilecek durumdadır.

Türk savunma sanayi devlerinin ilk kez duyurduğu son teknoloji ürünler Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda 13’üncüsü düzenlenecek olan IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında sahne alacak.   Birçok firmadan peş peşe gelen duyurulardan sonra TÜBİTAK SAGE’de merakla beklenen ‘Havadan-Havaya Füze Ailesi’nin görselini paylaştı.

TUBİTAK SAGE’nin IDEF’17 için hazırladığı davetiyelerin üzerinde füzelerin görseli yer aldı.   Milli muharip uçak geliştirilmesi ( TF-X ) Projesi ile birlikte ,onun tamamlayıcısı olarak hava- hava maksatlı uzun menzil ( RF) güdümlü ve kısa menzil li görüntüleyici kızılötesi (llR)güdümlü füzelerin Türkiye’de üretilmesine yönelik milli hava-hava füzesi geliştirme projesi başlatılmıştı

Bu çerçevede gizli olarak yürütülen çalışmalarda TÜBİTAK- SAGE,Roketsan ve Aselsan gibi firmaların görev aldıkları değerlendirilmekteydi.20 Mart 2015 günü Aselsan gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen basın sohbet toplantısında Aselsan genel müdürü EKEN , yaptığı sunumda Atmaca ve Göktuğ projeleri için arayıcı başlık radarları geliştirdiklerini ifade etmiş. Genel müdür yardımcısı ve radar ve EH sistemleri ( REHİS) Sektör başkanı Oğuz ŞENER ise konuya ilişkin bir sorumuza cevaben Göktuğ havadan- havaya füze sisteminde kullanılacak RF arayıcı başlığın henüz tasarım fazında olduğunu ve Atmaca’ da kullanılan başlık ile farklı teknik özelliklere/ isterlere sahip olduğunu söyledi. Görüş menzili ötesi ( BVR) vuruş kabiliyetli aktif radar güdümlü Göktuğ füzesinde kullanılacak RF arayıcı başlığın 2018’e kadar geliştirilmesi ve testler için hazır edilmesi bekleniyor.

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder