Ülkelerdeki En Saçma 15 Yasak

Ülkelerdeki En Saçma 15 Yasak

Ülkemizde çok garip sayabileceğimiz kurallar bulunuyor. “Bu köyde latife yapmak yasaktır.” üzere latifeler gören ülkemiz, bu biçim kurallar konusunda dengeli sayılabilecek ülkeler ortasında yer alıyor. Bugün sizlere öteki ülkelerde yürürlüğe girmiş birbirinden enteresan yasakları listeledik.

Bir ülkede bir şeyin yasaklanması için o aksiyonun ziyan verici, yanlış, başka insanları rahatsız eden nitelikte olması gerekiyor. Bugün listelediğimiz yasaklarda ise kimilerinin neden yasak olduğunu anlamakta önemli manada zorluk yaşayabilirsiniz. Haydi gelin artık ülkelerdeki yasaklara yakından bakalım.

Ülkelerin en saçma yasakları

Tibet’te Çin hükümetinden müsaadesiz reenkarnasyon geçirmek yasak.

Tibet’te yaşayan Budist keşişler, 2007 yılında yürürlüğe giren yasaya nazaran Çin hükümetinden müsaade almadan reenkarnasyon geçiremiyor.

Roma’da köpeğinizi dışarı çıkarmamak bir kabahat.

İtalya’nın başşehri Roma’da köpeğinizi dışarıya çıkarmamak para cezasıyla sonuçlanan bir kabahat. Son derece hoş bir kural olduğunu düşündüğümüz yasaya uygun davranmazsanız 700 dolara kadar ceza alabilirsiniz.

Suudi Arabistan’da mastürbasyon yapmak, önemli cezalara gidebilecek seviyede yasak.

Mastürbasyon, Endonezya ve Suudi Arabistan’da hükümet tarafından yasaklanmış bir harekettir. Endonezya’da mastürbasyonun cezası idamken (İdam edilmiyorlar, azamî 32 ay mahpus cezası alınıyor), Suudi Arabistan’da da kırbaç ve mahpus cezası veriliyor.

Avustralya’da caps oluşturmak ve paylaşmak yasak.

Telif hakları konusunda kıymetli adımlar atan Avustralya’da caps oluşturmak hak ihlali nedeniyle yasak. İçeriği hazırlayan kişinin haklarına saygısızlık yapıldığı durumlarda bunu gerçekleştiren kişi ceza alıyor.

İsviçre’de saat 22.00’den sonra sifon çekmek yasak.

İnsanların hayatındaki huzura fazla ehemmiyet veren İsviçre, kent huzurunu bozduğu gerekçesiyle bu türlü bir kural koymuş.

Avustralya’nın Victoria bölgesinde ampul değiştirmek yasak.

Şayet sertifikalı bir elektrikçi değilseniz evinizdeki ampülü değiştirmek için bu sertifikaya sahip birini çağırmanız gerekmekte.

Singapur’da sakız çiğnemek yasak.

Elbette bir sakız neden yasak olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Bizce de biraz saçma, fakat bir iki öykü var. En bilineni bir vatandaşın attığı sakız nedeniyle metronun arızalanması ve bunun sonucunda milyonlarca dolarlık ziyan edilmesi. Lakin bu çok da gerçekçi gelmiyor. En mantıklısı ise sakızın kimi yerlerde etraf kirliliğine neden olması gösteriliyor.

Rusya’da kirli otomobil kullanmak yasak.

Rusya’nın Chelyabinsk Eyaleti’nde geçerli olan bu kurala nazaran kirli otomobille gezmeniz sonucunda ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İsviçre’de köpek azarlamak yasak.

Hayvan haklarına verdiği kıymetle bilinen İsviçre’de bir köpeği havlıyor olsa dahi azarlamak yasak. Köpekleri de insanları üzere özgür olan ülkede hayvan haklarına verilen değerin öbür ülkemizde ve öbür ülkelerde de gösterilmesini temenni ediyoruz.

Tayland’da gömleksiz otomobil kullanmak yasak.

En garip kurallardan biri sayabileceğimiz gömlek kuralına nazaran Tayland’da tişört, atlet üzere kıyafetlerle otomobil kullanmanız yasak. Şayet otomobil kullanıyorsanız gömlek giymelisiniz.

Çin’de vakit seyahati yasak.

Vakit seyahatine karşı katı kuralları bulunan Çin’de vakitte seyahat yapmak yasak. Hatta bu biçim sinemaların gösterimi de yasak.

Kuzey Kore’de kot pantolon giymek yasak.

Kuzey Korelilerin batılı kıyafetler giyerek batıya özenmemesi için kot pantolon giymek yasak.

Kanada’da bebek yürüteçleri yasak.

Kanada’da ülkemizde örümcek ismiyle bildiğimiz bebek yürüteçleri yasak. 2004 yılında yürürlüğe giren karara nazaran bebeklerin hayatını tehlikeye sokan ve gelişimini engelleyen bu eserleri çocuklarına veren bireylere 100 bin dolar para cezası veriliyor. Ayrıyeten 6 ay mahpus cezası da uğraşı.

ABD’de sürpriz yumurta yasak.

İçinden çocuklar için oyuncaklar çıkan her türlü besin FDA tarafından yasaklandı. Ziyanlı olduğu gerekçesiyle yasaklanan bu besinleri ülkeye sokmak da bir kabahat teşkil ediyor.

İspanya, Lanjaron’da ölmek yasaktı.

Bütün kurallar ortasında tahminen de en garibi bu diyebiliriz. Geçmişte Lanjaron’un mezarlıkları büsbütün dolunca, yeni bir mezarlık inşa edilene kadar kasabada ölmek yasaklanmıştı. Ölen bireylerin bu kuralı pek de umursadıkları söylenemez elbette.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder