Gökyüzüne yeterince uzun süre bakarsanız ya da konumunu Google’da aramak için birkaç saniyenizi ayırırsanız, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) üstünüzden hızla geçtiğini görebilirsiniz. Ama aslında ne kadar hızlı hareket ettiğini çoğu insan bilmez.

Elbette uzayın derinliklerine gönderilen sondalar ya da Güneş’e göre saatte 532.000 kilometre hızla hareket eden Parker Solar Probe kadar hızlı hareket etmiyor olsa da ISS, saatte 28.000 kilometre gibi etkileyici bir hızla ilerliyor. Yörüngesindeki bu hızda, her 90 dakikada bir dönüşünü tamamlıyor ve her gün 16 gün doğumu ve gün batımı görüyor.

Ancak hızını gerçekten anlamak için, YouTube kanalı Airplane Mode’un ISS’nin yer seviyesinde uçtuğunu simüle eden aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.

Microsoft Flight Simulator 2020 kullanılarak oluşturulan görüntülerin hızlandırılmasıyla hazırlanan video, hızın ses hızı olan Mach 1 ile karşılaştırılmasına olanak sağlıyor; Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ormanların, sıradağların ve New York gibi şehirlerin üzerinden sadece saniyeler içinde uçtuğunu gösteriyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu çok kısa bir süre de olsa bir gün yer seviyesine bu kadar yaklaşacak. Görevi sona erdiğinde, Dünya’ya çekilene kadar yörüngesi kademeli olarak düşürülerek imha edilecek ve 2031 yılında gezegendeki en uzak yer olan ve Point Nemo olarak da bilinen Güney Pasifik Okyanusu Issız Bölgesi’nde hayatına son verecek.