Ünlü Rock Kümesi, ‘Spotify’ı Sil’ Diyerek Reaksiyon Gösterdi

Ünlü Rock Kümesi, ‘Spotify’ı Sil’ Diyerek Reaksiyon Gösterdi

Kısa bir müddet evvel ünlü komedyen ve aktör Joe Rogan’ın sunuculuğunu yaptığı ve 11 milyona yakın etkin dinleyicisi ile dünyanın en tanınan podcast’i olarak nitelendirilen ‘The Joe Rogan Experience’ isimli podcast, COVID-19 hakkında insanları yanlış bilgilendirdiği gerekçesiyle sert tenkitlerin amacı olmuştu. Bu olayın akabinde Kanadalı ünlü bestekar, kelam muharriri ve müzikçi Neil Young da olaya dahil olmuş, Joe Rogan ile tıpkı platformda bulunmak istemediğini ve Spotify’ı desteklemenin bir sanat formunu mahvetmek olduğunu söylemesiyle tartışmaları düzgünce alevlendirmişti.

Yaşanan bu olay sonrası dün Spotify da tuhaf bir olay meydana geldi. 90’lı yılların alt-rock kümelerinden Belly’nin Spotify’daki ana sayfasında, yalnızca masaüstü görünümünde “Delete Spotify” (Spotify’ı Sil) yazan bir manzara belirdi.

Belly, Spotify’ın son durumlar karşısındaki tavrını “iğrenç” olarak nitelendirdi

Bu olayı takiben bütün gözler doğal olarak Belly’e çevrildi. Cuma günü Spotify’ın son olaylar karşısındaki tavrı hakkında Twitter hesaplarından açıklama yapan kümenin, iş odaklı baktıklarında platformun sanatkarlarına ödeme yapmaması; lakin bu geliri yanlış COVID-19 bilgisini finanse etmek için kullanarak bütün sanatkarları turne gelirinden alıkoyan pandemiyi uzatmasına katkıda bulunmasını “iğrenç” olarak değerlenderdiği ortaya çıktı.

Bir sanatkarın müziklerinin Spotify’a yüklenmesinden ekseriyetle plak şirketleri olmak üzere hak sahipleri sorumluyken, sanatkarın Spotify hesabında kullanılan görselleri sanatkarların kendileri de denetim edebiliyor. Bu durumda kümenin bir temsilcisinin, resmi hak sahibinden bağımsız bir formda bu görseli sayfaya koymuş olması beklenen üzere gözüküyor.

Müziklerinin Spotify’dan kaldırılmasını isteyen küme, bu sürecin hayli karmaşık olduğunu belirtiyor

Öte yandan küme, tıpkı Neil Young ve Joni Mitchell üzere, müziklerinin Spotify’dan kaldırılmasını istiyor. Facebook üzerinden bu husus hakkında açıklama yapan küme, her ne kadar müziklerini platformdan silmek isteseler de bu sürecin epey güç ve karmaşık olduğunu belirtiyor.

“Onları sevmiyorsak neden hala spotify’dayız? Çok karmaşık” formunda konuşan küme, “Bir defa girdin mi çıkmak güç. Seçeneklere bakıyoruz, fakat spotify siyasetlerine karşı çıkan ve hala orada olan birçok kişi olduğunu göreceksiniz, “ diyerek bunun, sanatkarların Spotify’dan ayrılmalarının ne kadar güç olduğunun bir göstergesi olduğunu söz ediyor.

Variety’e konuşan Belly, açıklamasında şu halde kaydediyor:

“Spotify’ın iş modeli, en başından beri, yaratıcı işlerin kıymetini düşürmek ve sanatkarlara düşük maaş verirken (diğer teknoloji devleriyle birlikte) telif ödemelerini düzenleyen düzenlemeleri kendi lehlerine ve sanatkarlara karşı sıkı tutmak için lobi yapmak oldu.Sanatçılara fon sağlamak ve dezenformasyona – pandemiyi uzatabilecek ve canlı performans seçeneklerini sınırlayarak sanatkarlara daha fazla ziyan verebilecek dezenformasyon – bir platform sağlamak için dağıtılması gereken büyük bir parayı geri çevirmek ve kullanmak sonunda bardağı taşırdı. Evet, söz özgürlüğüne inanıyoruz, lakin toplu, kamu faydası kavramını baltalamak için ekilen kasıtlı dezenformasyonu ve kuşkuyu finanse etmeye yardım etme (ve bu süreçte düşük maaş alma) yükümlülüğümüz olduğuna inanmıyoruz.”

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder